Ljudmila Novak: V šolskem sistemu moramo vsi delati v isto smer, tudi če se kdaj ne strinjamo

DELI:
27.02.2019, NSi

»Osnovni problem šolskega sistema je izguba medsebojnega zaupanja: starši ne zaupajo učiteljem, učitelji se morajo ves čas braniti, dokazovati, da delajo prav, predvsem pa imajo ogromno administrativnega dela,« je na današnji seji odbora za izobraževanje povedala Ljudmila Novak in dodala: »Učiteljem moramo omogočiti, da se ukvarjajo z otroki in da učijo. Vsi moramo delati v isto smer, tudi če se kdaj ne strinjamo in ne moremo si ves čas dokazovati kdo ima bolj prav.«

Poslanka NSi meni, da peticija za spremembo šolskega sistema s strani društva svet staršev omogoča razpravo o slovenskem šolskem sistemu. Prepričana je, da so nekateri predlogi so dobri, drugi pa težje uresničljivi.

»Mislim, da šola mora biti zahtevna, prav tako morajo biti ocene številske, NPZ, matura in domače naloge se morajo ohraniti. Se pa moramo pogovarjati o učnih načrtih – torej kako ažurno se posodabljajo in predvsem ali so v pripravo in spremembe vključeni tudi učitelji. Učne načrte ne morejo pisati samo »teoretiki«, ampak morajo pomembno besedo imeti tudi učitelji, ki učne načrte dejansko izvajajo. Prav tako ne morejo biti vsi učenci odlični in velikokrat je problem tudi na strani staršev, ki včasih pričakujejo preveč in tako na otroke kot tudi učitelje izvajajo pritiske. Ker so učitelji v javnem sistemu, njihovo nagrajevanje trenutno ni možno, vsekakor pa menim, da bi dobri delavci morali biti nagrajeni,« je v razpravi povedala Ljudmila Novak.

Poudarila je, da moramo imeti v šolstvu vizijo, naš namen pa mora biti vzgajati izjemne otroke, ki bodo znali izkoristiti svoje potenciale.