Ljudmila Novak v Odmevih: Šarec je zamudil priložnost

DELI:
20.03.2019, NSi

“To so prazni izgovori. To je zamujena priložnost. Predsednik vlade bi moral to priložnost izkoristiti. Razložiti, prikazati svojo vizijo Evropske unije in izkoristiti to možnost,” je v oddaji Odmevi na TV Slovenija dejala glavna kandidatka NSi na Evropskih volitvah Ljudmila Novak, potem ko je predsednik vlade Marjan Šarec sporočil, da je govor v Evropskem parlamentu zavrnil, ker bo nagovoril evroposlance po volitvah 26. maja.

“V Sloveniji si moramo želeti, da bi imeli v Evropi več podpornikov, več prijateljev. Na tak način pa si jih zapravljamo,” je še dodala.

Kot je še povedala, je sama spremljala nastope mnogih predsednikov različnih držav in to je nenazadnje tudi čast, priložnost, da nastopiš v Evropskem parlamentu. “Tovrstnih nastopov se ne bi smeli ustrašiti,” je poudarila.

Evropska unija se mora vrniti h koreninam

V oddaji so tudi spregovorili o odločanju EPP glede madžarskega premierja Viktorja Orbana in njegove stranke Fidesz. “Gospod Orban ima v nekaterih pogledih prav, ko pravi, da je treba vrednote Evropske unije prevetriti in se vrniti h koreninam in k temu, kar so zagovarjali očetje Evrope – krščanski demokrati. Po drugi strani pa so nekatere njegove poteze nedemokratične in nedopustne,” je dejala Ljudmila Novak.

A njegov izgon ne pride v poštev. »V NSi zagovarjamo dialog, saj le z dialogom lahko ohranjamo evropski mir in zagotavljamo prosperiranje. Zato se v primeru sankcioniranja, če bo do slednjega glede na Orbanovo nedavno javno opravičilo sploh prišlo, zavzemamo za zamrznitev članstva v EPP in ne za izključitev,” je povedala poslanka NSi in dodala:

“Vsakršno izključevanje ali izganjanje namreč lahko privede do tega, da se bo tretja linija v EU krepila, kar pa lahko ob trenutnih razmerah v EU pripelje do izjemno tveganih posledic.”