Ljudmila Novak v Odmevih: Demografski sklad ne bo rešil vseh problemov

DELI:
14.03.2019, NSi

“V NSi ocenjujemo, da demografski sklad ne bo rešil vseh problemov oziroma da na nek način bo država še vedno morala zalagati denar za pokojnine. Demografski sklad tega ne more rešiti, čeprav se zdi, da se bomo z njim rešili vseh problemov,” je v luči pokojninske reforme v oddaji Odmevi dejala poslanka Ljudmila Novak.

Rešitev vidi v tem, da imamo Slovenci več otrok, ki bodo tudi zaposleni in da bodo mladi motivirani in bodo vplačevali v pokojninsko blagajno. »Zato je pomemben tudi drugi ali pa tretji steber, kot ga predlagamo v NSi, po katerem bi ljudje lahko varčevali za varno upokojitev,” je še dodala Novakova.

Pokojninski sistem je v Sloveniji naravnan tako, da že aktualni upokojenci porabijo ves denar. »Prispevki, ki jih plačujejo mladi se takoj porabijo, zato večkrat ne vidijo smisla, zakaj bi sploh varčevali za pokojnino, ker nikoli te pokojnine ne bodo dobili,” je opozorila Novakova.

“Moram pa poudariti, da končno govorimo o neki reformi, ki je nujno potrebna, in na kar nas že ves čas tudi opozarjajo. Seveda ti ukrepi so do določeni mere všečni in nekateri gredo tudi v pravo smer. Je pa res, da povečanju starostne dobe na 67 let nismo naklonjeni,” je še pristavila kandidatka NSi na listi za Evropske volitve.

Je pa po njenem prepričanju prav, da bi polna pokojnina bila nad pragom revščine. “Minimalna pokojnina mora biti nad pragom revščine, da lahko dostojno preživijo svojo starost. Letos je to 635 evrov in to bi morala biti minimalna pokojnina,” je še poudarila Ljudmila Novak.