Ljudmila Novak: V NSi podpiramo resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, ki obsoja vse zločine proti človeštvu in množične kršitve človekovih pravic

DELITE TA
PRISPEVEK
16.07.2015, NSi

PoslanciNSinaSejiDZ»2. aprila 2009, torej pred dobrimi šestimi leti je Evropski parlament sprejel Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu. Ob njej sta se poenotili tako evropska levica kot desnica, saj ju je podprla velika večina evropskih poslancev. Tedaj smo resolucijo soglasno podprli vsi slovenski evropski poslanci, poleg mene tedaj še Miha Brejc, Lojze Peterle, Romana Jordan Cizelj, Jeklo Kacin, Aurelio Juri in Mojca Drčar Murko,« je v uvodu stališča NSi pojasnila Ljudmila Novak.

Dodala je, da je v tej resoluciji Evropski parlament odločno in jasno obsodil vse zločine proti človeštvu in množične kršitve človekovih pravic, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritarni režimi: fašizem, nacizem in komunizem. »Slovenija je edina država v Evropi, ki so jo tlačili vsi trije najhujši totalitarizmi 20. stoletja, torej fašizem, nacizem in komunizem. A komunizem je, žal, pri nas povzročil daleč največ gorja. In kar je še najhuje, velika večina žrtev je bila brez sojenja tragično pokončana, prav v mesecih po končani II. svetovni vojni. V Sloveniji je bilo do sedaj evidentiranih preko 600 prikritih vojnih grobišč v katerih je zakopanih okoli 15.000 Slovencev. Vse te žrtve do danes nismo pokopali. In veseli me, da je bil sprejet zakon Nove Slovenije o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev in smo prepričani, da bo tudi to pripomoglo na poti k spravi. Če citiramo spoštovanega nekdanjega predsednika SAZU, pokojnega dr. Jožeta Trontlja, ki pravi: “Nacizem in fašizem ne bosta nikoli oprana krivde za II. svetovno vojno, za strahotno gorje, ki sta ga povzročila številnim narodom, za milijone žrtev, ki so padle v spopadih, bile pomorjene v taboriščih ali v medvojnih likvidacijah. Dejstvo pa je, da je v vojno stopil še tretji totalitarni sistem, komunizem z novimi grozovitostmi.”, konec citata. Vsi trije totalitarizmi so zato vredni obsodbe,« je dejala predsednica NSi.

V zaključku je Ljudmila Novak opozorila, da je ohranjanje spomina na te dogodke in njihovo ustrezno zgodovinsko vrednotenje zagotovo eno od pomembnih zagotovil, da se kaj takega v prihodnosti ne bi ponovilo. »V tej smeri je zelo pomembna tudi vzgoja v duhu demokratičnih vrednot, ki spodbuja tudi kritično razmišljanje in omogoča pot zorenja v spoštovanju vrednot in sprejemanju resnice,« je dejala v predstavitvi stališča NSi.

Ne obsojajmo se med seboj zaradi preteklosti, obsoditi je potrebno zločine

V svoji razpravi je predsednica krščanskih demokratov dejala, da se ji ne zdi se mi primerno, če drug drugega obmetavamo in krivimo za stvari, ki so se dogajale v preteklosti. »Krivi pa smo, če slabih dejanj, zločinov ne obsodimo. Tedaj pa smo krivi, če lažemo, če ne priznavamo tega, kar govorijo dejstva, če to pometamo pod preprogo, če tega ne želimo slišati in videti. Takrat pa smo tudi mi do neke mere sokrivi, ker na ta način pripomoremo k napačnemu razumevanju zgodovine in tudi posledično k napačnim ravnanjem v sedanjosti,« je še pojasnila.

Celotno stališče in razpravo predsednice NSi si lahko preberete TUKAJ.