Ljudmila Novak: Si kot družba sploh želimo več otrok?

DELI:
14.01.2019, NSi

»Babica mojega moža je vedno rekla, da vsak otrok prinese s seboj svojo žlico. To se pravi, da za vsakega lahko poskrbimo. Bistveno je, ali si sploh želimo imeti več otrok. Seveda niso na začetku vsi pogoji idealni. Tudi jaz jih nisem imela, pa sem si upala, ker sva si oba z možem to želela,« je v začetku oddaje Res Publica povedala Ljudmila Novak. V njej je spregovorila tudi o usklajevanju družinskega in poklicnega življenja.

Prepričana je, da materialni položaj pri odločitvi za otroka ni najbolj odločilen. »Glavno vprašanje je ali smo pripravljeni večje število otrok tudi sprejeti. Po mojem mnenju je napačna miselnost mladih, da je najprej treba doštudirati, imeti idealno službo, potovati po svetu, potem pa si bomo pa omislili še otroka. Vrstni red ni pravilen,« je jasna poslanka NSi.

Opozorila je na odnos delodajalcev, ki je pri odločitvi za otroka izredno pomemben. »Ko bomo tudi med delodajalci in v službah spremenili miselnost, da je otrok nebodigatreba, potem se bodo tudi ženske lažje odločale za rojstvo otrok,« je prepričana Ljudmila Novak.

Opozorila je na to, da imamo v Sloveniji 10.000 rojstev letno premalo, da se starostna doba podaljšuje in bomo v prihodnosti zato imeli veliko problemov. »Družinska politika je za državo izredno pomembna, zato bi morali vsa področja od stanovanjske politike, družinske politike in izobraževanja skupaj bolje načrtovati,« je poudarila.

Ljudmili Novak je žal, da koalicija ni sprejela našega predloga, da bi ženske nad 65 let, med katerimi je največja revščina in imajo pokojnine manj kot 500 evrov, dobile 100 evrov gospodinjskega dodatka. Prav te ženske so namreč ena najbolj ranljivih skupin v Sloveniji. Poslanka NSi je spregovorila tudi o tem, kako usklajuje politično in družinsko življenje.

Celotno oddajo si lahko ogledate TUKAJ.