Ljudmila Novak: Pikalo je v prvem mandatu ministrovanja napravil več napak. Bo sedaj drugače?

DELI:
04.09.2018, NSi

Poslanka NSi Ljudmila Novak je na predstavitvi kandidata za ministra Jerneja Pikala opozorila na njegovo kršenje človekovih pravic v njegovem prejšnjem mandatu in na uveljavljanje odločbe ustavnega sodišča.

Opozorila je na napake, ki jih je kandidat za ministra naredil v svojem prejšnjem mandatu. “Nekoč ste izjavili, da se spremembe v šolstvu ne smejo izvajati revolucionarno. Dejansko pa ste na dan izvolitve ravnatelja nekega izobraževalnega zavoda razrešili dva člana sveta zavoda. Varuhinja človekovih pravic v dopisu ugotavlja, da ste s tem kršili človekove pravice razrešeni, ki ji nikoli ni bilo obrazloženo, zakaj je bila razrešena, niti omogočeno, da se do razrešitve opredeli. Sprašujem, ali boste tudi v prihodnjem mandatu tako ravnali?” je bila jasna poslanka NSi

Zavzela se je za to, da bo odločba Ustavnega sodišča glede financiranja šolstva izpolnjena in opozorila, da to ne sme biti vprašanje ali stvar ministrove diskrecijske pravice.

“Izjavili ste, da je zelo pomembno zagotavljati enake možnosti. V praksi to ni zagotovljeno, na primer na področju glasbenih šol, ki morajo zaradi nezadostnega financiranja zavračati veliko število otrok. Veliko njihovih staršev ne bo zmoglo financirati zasebnega programa. Ali boste zagotovili povečanje števila mest v glasbenih šolah?” je želela vedeti poslanka NSi.

Kandidata za ministra je vprašala tudi, če bo dopustil, da slovenski predavatelji slovenskim slušateljem predavajo v angleškem jeziku v imenu varčevanja.

Oporekala mu je tudi dvojna merila pri odnosu do zasebnega šolstva. “V Sloveniji želite krepiti samo državne visokošolske zavode, spodbujate pa k sodelovanju s tujimi zasebnimi visokošolskimi ustanovami. Kako se to ujema?” je vprašala Ljudmila Novak.