Ljudmila Novak opozorila na neurejen status rokodelstva

DELI:
13.04.2018, NSi

Ljudmila Novak je na seji parlamentarnega odbora za kulturo predstavila zahtevo NSi, da se končno primerno uredi področje rokodelstva, ki predstavlja svojevrstno slovensko kulturno dediščino.

Nekdanja predsednica NSi je ob začetku razprave poudarila: “Slovenija je zelo bogata s kulturno dediščino. Velika škoda bi bila, če bi jo zanemarili, zato moramo zanjo skrbeti na vseh področjih. Tudi na področju rokodelstva.”
Število rokodelcev se vztrajno zmanjšuje, Ljudmila Novak je ob tem vse prisotne spodbudila: “Ukrepati moramo takoj ter celovito urediti to področje. Spodbujati moramo prenos dragocenega znanja iz roda v rod.” 
V Novi Sloveniji smo že začeli s pripravo zakonodaje za ureditev tega področja, vendar pa to področje zahteva predhodno uskladitev večjega števila ministrskih resorjev. Poslanka NSi je zato ob tem povedala: “Za pripravo kakovostne zakonodaje je nujno sodelovanje. Današnjo sejo smo sklicali z namenom, da se zavežemo k ureditvi tega področja v celoti.”
V NSi upamo, da bo rokodelstvo v prihodnjem sklicu državnega zbora hitro pridobilo ustrezno zakonsko ureditev za spodbuditev razvoja posebnega znanja in sposobnosti, ki hkrati predstavlja tudi neprecenljivo kulturno bogastvo.