Ljudmila Novak o DUTB: Od ministra za finance in predsednika vlade pričakujemo jasne odgovore

DELITE TA
PRISPEVEK
13.10.2015, NSi

novak7_anpe_090715Upravni odbor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) je včeraj imenoval naslednika prejšnji teden razrešenega predsednika upravnega odbora Larsa Nyberga. To je postal dosedanji član upravnega odbora Marko Simoneti. Novi glavni izvršni direktor pa je namesto Torbjörna Manssona postal Imre Balogh.

V nadaljevanju objavljamo izjavo za medije predsednice NSi Ljudmile Novak:

“V zvezi z DUTB je očitno še veliko nejasnosti. V NSi pričakujemo jasne odgovore, ali je šlo za nezakonitosti, izgubo zaupanja ali pa so v ozadju plače. Menimo, da ljudje, ki so bili že prej povezani z NLB in določenimi ljudmi, ne morejo zdaj odločati o usodi slabih kreditov, ki so bili prenešeni na DUTB. Če je bil državni sekretar Metod Dragonja predhodno povezan s temi ljudmi, bi se moral iz te zgodbe izločiti. Pričakujem jasna pojasnila ministra za finance in predsednika vlade, ki ves čas poudarja, da želi transparentno poslovanje in uničenje korupcije. Žal se spet pojavljajo ljudje, ki so bili že v preteklosti povezani z določenimi zgodbami. Očitno lobiji v Sloveniji delujejo, in so tudi v tem primeru delovali.

Če je bilo v DUTB karkoli narobe, potem se mora zamenjati celotna ekipa, saj so v tem primeru vsi soodgovorni. Jasno je treba določiti pravila, narediti mednarodni razpis, potem pa naj novi ljudje svojo funkcijo opravljajo strokovno. Vsa pisma, ki krožijo, pa so zelo slaba za ugled Slovenije.”