Ljudmila Novak o begunski krizi: Od vlade zahtevamo, da zaščiti tudi lokalno prebivalstvo

DELITE TA
PRISPEVEK
27.10.2015, NSi

Ljudmila_Novak_NK_oktober2015»Zgodil se je vrh EU-Balkan, ki se ga je udeležil tudi predsednik slovenske vlade. V NSi smo pričakovali, da bo predsednik vlade sklical vse predsednik strank in nas seznanil z zaključki vrha in dogajanjem na njem. Žal mi je, da tega ni storil,« je na današnji novinarski konferenci dejala predsednica NSi Ljudmila Novak in dodala:

»Begunska kriza je največji trenutni aktualni problem Evropske unije in Slovenije, zato v NSi zahtevamo od vlade, da zaščiti lokalno prebivalstvo in mu omogoči, da se življenje vrne v normalne tokove, sicer lahko pride tudi do velike gospodarske škode, morda pa tudi do zdravstvene ogroženosti.«

Izrazila je pričakovanje, da bo ministrica za zdravje v obmejnih krajih okrepila zdravstveno osebje tudi z vpoklicem brezposelnim zdravstvenim osebjem. »Poleg tega, da je treba oskrbeti begunce, je treba zagotoviti tudi normalno zdravstveno varstvo za lokalno prebivalstvo. Pričakujemo, da bo ministrica močno okrepila zdravstveno službo,” je še poudarila Ljudmila Novak.

V reševanje begunske krize se morata vključiti tudi ZDA in Rusija

Po mnenju predsednice NSi je bil vrh EU tudi priložnosti, da bi EU pozvala Rusijo in ZDA, da pri reševanju begunske krize delujeta na izvoru in v isti smeri. »Če se nekateri razglašajo za zaveznike EU, ki je, poleg lokalnega prebivalstva, v tej begunski krizi največja žrtev, potem lahko upravičeno pričakujemo, da bosta obe velesili tudi skupaj učinkovito ukrepali,« je dejala.

Vlada mora delati zakonito

V komentarju zaključkov vrha EU je Ljudmila Novak dejala, da v NSi pričakujejo, da bodo tako slovenska vlada kot tudi ostale države EU upoštevale sprejeta navodila. »Pričakujemo, da bo prišlo do ustreznega obveščanja in dobrega sodelovanja in da bo vlada zagotavljala zakonito ravnanje. Le upoštevanje predpisov in zakonov lahko vzpostavi red in zagotovi varnost prebivalstva in beguncev,« je pojasnila prava dama NSi in pri tem opozorila, da razmere kažejo, da vlada Mira Cerarja ni bila dovolj dobro pripravljena na takšen obseg begunskega vala, na kar so v NSi opozorili že v mesecu septembru. »Ko je prišlo tri tisoč beguncev, smo situacijo seveda lahko rešili in smo bili pripravljeni. Ko je prišlo na dan več tisoč beguncev, pa se je pokazalo, da temu ni tako. Vlada bi lahko zakon o obrambi spremenila že predhodno, s čimer bi se vojska lahko nemudoma vključila v reševanje težav na meji,« je še dejala.

Ljudmila Novak: Nedopustno je, da se begunce pošilja v mrzle reke!

Ljudmila Novak je bila kritična tudi zaradi počasnega odziva slovenske vlade pri obveščanju EU. »Vlada bi lahko že prej zaprosila za pomoč EU, saj je prihod več tisoč beguncev na dan za slovenske razmere komaj obvladljiva situacija. Najbolj nedopustno pa je, da nekatere države pošiljajo begunce kar na zeleno mejo. Nedopustno je, če se begunce pošilja v mrzle reke,« je bila do ravnanja hrvaških oblasti kritična predsednica NSi Ljudmila Novak.

Referendum bo uspešen, posvajanje otrok v istospolno partnersko skupnost ni primerna rešitev

Ljudmila Novak se je dotaknila prihajajočega referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Dejala je, da bo NSi v kampanji nastopala samostojno in v sodelovanju z drugimi skupinami, ki nasprotujejo sprejeti dikciji omenjenega zakona.

»V NSi smo prepričani, da bo referendum uspešen, obžalujemo pa, da v slovenski zakonodaji nimamo predvidenega postopka za umik zakona v dogovoru s predlagatelji, s čimer bi se referendumu, in s tem povezanim stroškom, izognili. Poudarjam pa, da obžalujemo, da vlada ni nadaljevala s sprejemanjem prvotnega predloga zakona o istospolni partnerski skupnosti, ki je že bil v javni obravnavi, saj menimo, da bi s tistim predlogom lahko odpravili to, kar je bilo ustavno sporno in bi to problematiko ustrezno rešili,« je pojasnila in dodala: »NSi se bo kampanje udeležila, nastopali bomo samostojno in v sodelovanju z drugimi z namenom, da uresničimo isti cilj. Menim, da večina slovenskega prebivalstva nasprotuje temu zakonu prav zaradi tega, ker posvajanje otrok v istospolno partnersko skupnost ni primerna rešitev za otroke.«