Ljudmila Novak na 9. Kongresu NSi: Za premagovanje težav potrebujemo enotnost in povezanost

DELITE TA
PRISPEVEK
21.11.2015, NSi

KongresNSi2015_govor_LNovak5V Dravogradu je danes potekal 9. Kongres NSi. Predsednica NSi Ljudmila Novak je v svojem govoru dejala, da nam svet v današnjih časih prinaša številne težave , ki so hkrati izziv za prihodnost. Za njihovo premagovanje po njenem mnenju potrebujemo predvsem enotnost in povezanost ter konkretna dejanja, s katerimi lahko izboljšamo življenje ljudi.

Glede dogajanja v slovenski politiki je predsednica NSi dejala, da proračun, ki ga je predložila vlada ni naravnan razvojno in ne temelji na strategiji razvoja Slovenije 2014 do 2020, saj ta strategija še sploh ni izdelana.

“Tako je vlada pri sestavljanju proračuna na pogajanjih z različnimi uporabniki proračuna popuščala tistim, ki so močni v svojih zahtevah in grožnjah. Tako se je vlada izognila morebitnim stavkam. Iz proračuna pa niso razvidne morebitne in prepotrebne strukturne reforme, ki bi zmanjšale javno porabo oz. racionalizirale delovanje drage države in javne uprave,” je še pojasnila.

Sprejemati moramo ukrepe, ki bodo najprej zavarovali naše državljane

V zvezi z migrantsko krizo, je predsednica NSi dejala,  da se je EU tega problema, ki ga je delno tudi sama ustvarila, lotila na napačnem koncu. “Vsem ljudem privoščimo, da bi bolje živeli. Vsem ljudem privoščimo, da bi živeli v miru in blagostanju. Vsem otrokom tega sveta privoščimo, da bi imeli srečno otroštvo in upanje v lepšo prihodnost. Vse to pa privoščimo tudi našim državljanom in našim otrokom. Naši ljudje na najbolj obremenjenih mestih morajo živeti naprej in čim bolj normalno opravljati svoje vsakdanje obveznosti. Zato morata Slovenija in EU sprejemati ukrepe, ki bodo najprej zavarovali domače, torej naše in evropske državljane, je dejala in posvarila:

“Ob vsej dobronamernosti, humanitarnosti in sočutju Slovencev, pa nam postaja čedalje bolj jasno, da na takšen način ne bo šlo v nedogled. Vsi se sprašujemo, do kdaj še. Koliko migrantov bo še šlo čez naše ozemlje in kdaj bosta Nemčija in Avstrija zaprli meje. Upam, da bomo to izvedeli pravočasno in da bodo tudi druge balkanske države zaustavile ta tok že na svojih mejah. Sicer pa menim, da EU ta problem rešuje prepočasi in premalo učinkovito.”

Ob tem je spomnila tudi naTeroristične napade v Parizu, ki so pretresli Evropo in svet. Ali bodo te resne grožnje povezale države v boju proti terorizmu, da bodo bolj odločno ukrepale?,« se je vprašala predsednica NSi in dodala:

“Ogrožen je ves svet. Pred terorizmom ni več nihče varen. Tudi Slovenija ne. Ni potrebno, da bi bili panični, brezskrbni pa tudi ne smemo biti. Se bodo velesile vendar poenotile v svojih načrtih in skupaj učinkovito ukrepale ali bo še naprej vsaka država delovala v svoji smeri in za svoje interese? Skupni sovražnik je zlo. Zato je potrebna enotnost pri premagovanju zla in parcialni interesi posameznih držav ne bi smeli biti v ospredju!”

Moramo se postaviti v bran otroku in njegovi pravici do mame in očeta!

Ljudmila Novak je zbrane tudi pozvala, da na referendumu, ki bo 20. decembra zavrnejo predlagano spremembo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. “Zakon zvezo moškega in ženske spreminja v zvezo dveh oseb. S tem popolnoma izenačuje zakonsko zvezo moža in žene z zakonsko zvezo dveh istospolno usmerjenih oseb, tudi pri posvojitvi otrok. Krščanski demokrati smo prepričani, da otrok potrebuje očeta in mamo. Prepričani smo, da otrok ni pravica nikogar, pač pa dar, ki bi moral biti vedno spočet iz ljubezni in v vsakem primeru ljubljen in vzgajan od obeh staršev,” je dejala predsednica NSi.

Opozorila je tudi na zaskrbljujoče razmere v zdravstvu, na še vedno premalo stimulativno poslovno okolje in sporne menjave vodstva SDH in DUTB. Kljub vsemu je svoj govor zaključila bolj optimistično in dejala:

“Čeprav smo zaskrbljeni nad dogajanjem v Sloveniji in v svetu, pa krščanski demokrati nikoli ne vržemo puške v koruzo, ker se zavedamo, da tudi nekaj semen pšenice lahko nahrani množico ljudi. V NSi smo prepričani, da se bo slovenski narod spet pobral in vrnil k vrednotam, ki dajejo upanje in moč tudi takrat, ko je situacija na videz brezizhodna.”

Govoru lahko v posnetku prisluhnete TUKAJ.

Besedilo celotnega govora predsednice NSi Ljudmile Novak pa si lahko preberete TUKAJ.

KongresNSi2015_govor_LNovak4 KongresNSi2015_govor_LNovak3 KongresNSi2015_govor_LNovak1 KongresNSi2015_govor_LNovak2