Ljudmila Novak Marjanu Šarcu: Očitno vas je strah

DELI:
25.03.2019, NSi

vir: državni zbor

“Moj namen danes tukaj ni, da bi vas ponovno karala, ker sem vas že okarala. Okarali so vas tudi drugi evropski poslanci in tudi slovenska javnost, ampak enostavno bi želela vedeti, zakaj. Zakaj ste zavrnili govor v Evropskem parlamentu?” je na redni marčevski seji državnega zbora vprašala premiera Marjana Šarca glavna evropska kandidatka na listi NSi in poslanka DZ Ljudmila Novak.

“Meni kot državljanki je takšen govor v Evropskem parlamentu, še posebej v času, ko je Evropa na prelomnici, izredno pomemben,” je poudarila.
“Vemo, da je Evropska komisija pred dvema letoma objavila belo knjigo s petimi variantami o prihodnosti Evropske unije. Sedaj je potekala javna razprava o tem, kakšno Evropsko unijo si želimo in pogovori, razni pogovori in tudi nastopi predsednikov v Evropskem parlamentu, predstavljajo del te evropske razprave, zato se mi zdi enostavno škoda in zamujena priložnosti, da vi kot predsednik Vlade niste te možnosti uporabili in predstavili, kakšno vizijo ima Slovenija v EU,” je v vprašanju premierju Marjanu Šarcu še poudarila Novakova in dodala, da je očitno premierja strah, kaj bodo drugi rekli, saj da je ta strah izrazil tudi sam.
A predsednik vlade Marjan Šarec ji je odvrnil: “Verjamem, da je vprašanje postavljeno dobronamerno ravno toliko kot verjamem, da je Zemlja ploščata.”
Na njegove besede se je odzvala Novakova, ki je ocenila, da je to, kar je povedal, sramotno. V Evropskem parlamentu premierji ne govorijo samo evropskim poslancem, “ki ste jih vse povprek dali v nič”, ampak evropski javnosti, je še ostro opozorila.