Ljudmila Novak: Levi in desni populisti stvari zakurijo, potem pa zbežijo

DELI:
24.05.2019, NSi

slovenija 13.04.2019, NSi kampanja za volitve v Evropski parlament, foto: Anže Petkovšek

“S korupcijo nisem imela nikoli težav. Tudi ostro obsojam takšna dejanja, kot so se zgodila v avstrijski vladi. Mnogi narodi so se zaradi korupcije znašli v revščini, ker so si njihovi voditelji preveč dajali v lastne žepe in Evropska unija bo morala na tem področju narediti mnogo več,” je v zadnjem predvolilnem soočenju na TV Slovenija dejala nosilka liste na evropskih volitvah Ljudmila Novak.

“EPP ima glede tega v programo jasno zapisano, da bo podvojila število zaposlenih na Europolu in ga preoblikovala v FBI za boj proti korupciji, terorizmu in organiziranemu kriminalu,” je poudarila in dodala: “Meni nikoli ni nihče ponujal podkupnine. Verjetno se ti ljudje prej glede tega pozanimajo, kdo je za takšne stvari dovzeten. Hvala bogu tudi stranka, ki sem jo vodila, s tem ni imela problemov.”

Ljudmila Novak je ob potem poudarila, da je potrebno imeti do korupcije ničelno stopnjo tolerance.

V primeru varnostne in migrantske politike je nekdanja predsednica NSi izpostavila, da je nevarno sodelovati tako z levimi kot z desnimi ekstremisti in popustili, ki po njenem mnenju le zakurijo, potem pa zbežijo.

Ob tem se je dotaknila tudi pojava lažnih novic, ki je v zadnjih letih prek skrajnih desnih in levih politik eskaliral, s čimer lahko nevarno ruši temelje demokratične države. “Želim povedati, da ostro obsojam, ko nekdo pod lažnim imenom objavlja lažne novice, v katerih sem tudi sama največkrat junakinja, ko se rokujem z gospodom Kučanom,” je dejala Novakova in kandidatki iz vrst SDS Romani Tomc iskreno povedala: “Gospa Tomc, vas zelo spoštujem, vi ste demokratka, vendar se čudim, da na takšne stvari ne opozorite ljudi v vaši stranki”.

Pri migrantskem vprašanju pa je Novakova povedala: “Tihotapcem z ljudmi je potrebno dati jasno vedeti, da se čez meje ne da priti nezakonito. Meni ni všeč, da je ob meji žica. Kolpa je zaradi tega bolj nedostopna. Ampak če na drug način za zdaj ne gre, potem je žica potrebna. Zagotovo pa se ne smemo iti populizma in izrabljati te tematike, da vznemirjamo ljudi. Delati moramo predvsem za varnost naših ljudi.”

Nosilka liste NSi je ob koncu še poudarila, da jo žalosti, ker tokratna kampanja ni bila vsebinska in bi poudarila vse prednosti Evropske unije. “Za enotno in demokratično EU se je potrebno boriti.”

Celotno sklepno soočenje na TV Slovenija pred volitvami EU, ki bodo to nedeljo, si lahko pogledate TUKAJ.