Ljudmila Novak: Kdo skrbi za grobove znanih Slovencev, ki so pokopani v tujini?

DELI:
15.04.2019, NSi

»Sprašujem vas, ali ima Slovenija kakšen seznam ali register znanih Slovencev iz časa Avstro-Ogrske, ki so pokopani zunaj meja Republike Slovenije?« je Ljudmila Novak vprašala ministra za kulturo Zorana Pozniča.

K temu vprašanju sta jo spodbudili dve sporočili. V Primorskem dnevniku je zasledila članek »Kdo naj prevzame skrb za grob Jovana Vesela Koseskega.« »Kdo je bil Jovan Vesel Koseski? Mnogi veste, da je bil to pesnik, ki je živel v času Prešerna. In takrat celo bolj spoštovan od Prešerna. V tem članku iz Primorskega dnevnika na strani 9 najdemo podatke, da je pokopam na tržaškem pokopališču v neposredni bližini groba Juliusa Kugya. Jovan Vesel Koseski je imel pet hčera in ena je bila Julija in ta je mati Juliusa Kugya. In ne samo zaradi tega, ker je njegov dedek, ampak tudi zaradi tega, ker je vendarle pustil v slovenski literaturi pomemben pečat, bi bilo dobro, da bi Slovenija prevzela skrb za ta grob. Sedaj namreč zanj skrbi gospod Dušan Križman, že 20 let. Torej grob je bil v slabem stanju in bi verjetno ga pospravili, če ne bi nekdo zanj prevzel skrbi,« je povedala Ljudmila Novak.

Drug podoben primer je grob Josipine Urbančič -Turnograjske, prve slovenske pisateljice z gradu Turn, pri Preddvoru, ki pa je pokopana v Gradcu. »Žal je že pri 20 letih umrla na porodu, bila je pa žena Lovra Tomana, takrat znanega politika in tudi pisatelja, ki je prvi razvil slovensko zastavo v Wolfovi ulici. Torej ta grob bi tudi bil uničen ali pa bi ga odstranili, če ne bi gospa, ki je študirala njeno življenje, prevzela skrbi zanj,« je še dodala poslanka NSi.

Ministra je prosila, da vlada kaj naredi na tem področju. »Sama sem obiskala v Pragi dva grobova. Tam je Matija Majar – Ziljski, tvorec programa Zedinjena Slovenija, profesor doktor Matija Murko, slovenist in etnolog. Tista dva grobova sta v sorazmerno dobrem stanju, ne vem, kdo skrbi zanju, prav za grob Koseskega in pa Josepine Turnograjske vas pa prosim, da nekaj ukrenete,« je ministra prosila Ljudmila Novak.