Ljudmila Novak in Jožef Horvat: Evropskega komisarja iz Slovenije naj izberejo novoizvoljeni evropski poslanci

DELI:
09.05.2019, NSi

»V NSi predlagamo, da najmanj 5 evropskih poslancev vladi predlaga kandidata za evropskega komisarja iz Slovenije. S predlogom zmanjšujemo demokratični deficit in povečujemo vpliv državljanov tudi na izbiro komisarja,« je na novinarski konferenci povedal vodja poslanske skupine in kandidat NSi Jožef Horvat.

Skupaj z Ljudmilo Novak sta spregovorila o spremembi zakona, ki določa imenovanje evropskega komisarja iz Slovenije. Pri preteklem izboru kandidata za Evropskega komisarja iz Slovenije se je namreč izkazalo, da obstoječ postopek ni dober, saj pušča ogromno prostora za različne oblike političnih in strankarskih dogovarjanj ter kot tak ne dosega minimalnih demokratičnih standardov.

Glede na analogijo izbire predsednika Evropske komisije bi po našem mnenju veljalo tudi pri izboru slovenskega kandidata za člana Evropske komisije večjo težo dati rezultatom evropskih volitev oz. slovenskim izvoljenim predstavnikom v evropski parlament. Celoten postopek izbora kandidata za evropskega komisarja mora po mnenju NSi postati bolj transparenten, hkrati pa bi veljalo povečati vpliv državljanov na oblikovanje politik evropske povezave. V NSi tako predlagamo, da bi vlada pri imenovanju komisarja iz Slovenije najprej pridobila pisno soglasje večine poslancev iz Republike Slovenije v Evropskem parlamentu. Vlada bi nato o predlogu odločila na redni seji in predlog posredovala državnemu zboru.

»Prepričani smo, da komisar ni stvar levice ali desnice, ampak celotne Slovenije. Zato menimo, da bi bilo pri imenovanju evropskega komisarja iz Slovenije potrebno upoštevati tudi voljo slovenskih volivcev. Ljudem je potrebno vrniti zaupanje v delovanje demokracije in jim pokazati, da njihov glas šteje. Z vlado naj zato o komisarju odloča tudi večina slovenskih evropskih poslancev. Z našim predlogom želimo slovenskim evropskim poslancem naložiti tudi odgovornost pri imenovanju slovenskega evropskega komisarja,« je pojasnila predlog NSi nosilka liste na volitvah v Evropski parlament Ljudmila Novak.

Predlog za spremembo imenovanja EU komisarja.

Predlog za spremembo imenovanja EU komisarja.

Objavil/a NSi dne Četrtek, 09. maj 2019