Ljudmila Novak: Evropska komisija potrjena, začnimo z delom

DELI:
29.11.2019, NSi

 

Evropski parlament je v Strasbourgu s prepričljivo večino podprl novo Evropsko komisijo. Njena predsednica Ursula von der Leyen, ki je kot glavne naloge izpostavila zeleno in digitalno tranzicijo, izid glasovanja razume kot zaupnico. Komisija, v kateri je Slovenec Janez Lenarčič zadolžen za krizno upravljanje, bo začela delati v nedeljo.

Za komisarsko ekipo pod vodstvom Nemke von der Leynove je glasovalo 461 evropskih poslancev, 157 jih je bilo proti, 89 pa se jih je glasovanja vzdržalo. To je boljši izid kot za ekipo Jean-Clauda Junckerja, ki jo je pred petimi leti potrdilo 423 poslancev, 209 jih je bilo proti in 67 vzdržanih. Nova komisija bo po besedah von der Leynove delovni program predstavila konec januarja ali v začetku februarja.

Slovenska stran se bo morala potruditi za dobre odnose

Poslanka Evropskega parlamenta in nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak je ob tem izrazila prepričanje, da bo nova Evropska komisija delala hitreje in učinkoviteje od prejšnje. “Verjamem tudi v predsednico, njeno trdno voljo, da izvede konkretne ukrepe.” Novakova meni, da ima nova predsednica Komisije primerno ekipo za dobro delo. Glede nezadovoljstva Slovenije z več odločitvami Evropske komisije v zadnjih letih pa je Novakova ocenila, da se bo morala slovenska stran potruditi za dobre odnose in primerno predstavljanje svojih tem, da bo komisija lažje ukrepala. Prepričana je, da se bo Ursula von der Leyen postavila na stran vladavine prava in da bo k temu spodbudila tudi države. Lenarčič pa bo po njeni oceni “primerno opravljal svoje delo”. Dodala je še: “Začnimo delati!”