Ljudmila Novak: EU je danes veliko več kot le podjetja

DELI:
06.02.2020, NSi

“Evropska unija (EU) predstavlja temelj soodvisnosti in univerzalnih vrednot, ki nas zavezujejo k miru. Evropa je bila po koncu 2. svetovne vojne prepletena s sovraštvom, revščino in nezaupanjem.

“Evropska unija (EU) predstavlja temelj soodvisnosti in univerzalnih vrednot, ki nas zavezujejo k miru. Evropa je bila po koncu 2. svetovne vojne prepletena s sovraštvom, revščino in nezaupanjem. In te hude bolečine smo v EU uspeli odpraviti z medsebojnim povezovanjem tako na gospodarski kot tudi vrednostni ravni. A časi se zdaj spreminjajo,” sem na mirovni konferenci v Seoulu, Južni Koreji, pod okriljem Universal Peace Federation povedala pred več kot tisoč zbranimi uglednimi gosti iz celega sveta.

“Ustanovitelji EU, krščanski demokrati, so iskali načine za premagovanje sovraštva in jeze. Začelo se je z gospodarskim sodelovanjem, ki je vzpostavilo prostor za združevanje še na številnih drugih področjih. In tako je EU danes veliko več kot podjetja,” sem poudarila.

“Temelji EU so sodelovanje, medsebojno spoštovanje, dialog ter ohranjanje in negovanje naše jezikovne in kulturne raznolikosti vseh narodov. EU je vse tisto, kar je prispevalo k razvoju evropske demokracije in blaginje.”

A zbranim iz celega sveta sem tudi povedala, da se je Evropski parlament, v katerega sem se po 10 letih z novim mandatom vrnila kot poslanka, precej spremenil. “Težko mi je to povedati, vendar to ni več isti parlament, kot je bil v mandatu 2004-2009. Delež poslancev, ki so manj strpni, manj sodelujejo in so bolj nacionalistični, se je močno povečal,” sem dejala in izrazila zaskrbljenost, da se to dogaja prav v času, ko bi morali biti še bolj povezani, saj se svet sooča z vse težjimi izzivi.

“Zato čutim veliko odgovornost pri svojem delu in pri sprejemanju in podpori političnih odločitev, ki bodo zagovarjale in podpirale ključne vrednote medsebojnega spoštovanja, solidarnosti, mirnega skupnega življenja ne le v Evropski uniji, temveč tudi v svetu,” sem poudarila ob zaključku svojega govora v Seoulu.

Universal Peace Federation (UPF), mednarodna in medverska mreža posameznikov in organizacij, vključno s predstavniki vlad, civilne družbe in zasebnega sektorja, je namenjena doseganju svetovnega miru. UPF ima splošni svetovalni status pri Ekonomsko-socialnem svetu Združenih narodov (OZN), s čimer aktivno podpira delo Združenih narodov, zlasti na področjih medverske izgradnje miru.  Se pa UPF predvsem zavzema za obnovo Združenih narodov (OZN), vključno s predlogom, da OZN v svojih strukturah ustanovi medverski svet. UPF svoje programe izvaja prek globalne mreže Ambasadorjev miru.