Ljudmila Novak: Bolniki, ki potrebujejo dializo, zaslužijo pravično obravnavo

DELI:
19.03.2018, NSi
Ljudmila Novak je na seji Državnega zbora na ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc naslovila vprašanje glede dializnih centrov na področju Notranjske, Ribnice in Kočevja.
Poslanka NSi je v začetku opozorila, da dializni centri v Sloveniji niso enakomerno porazdeljeni, kar številnim bolnikom povzroča velike težave: »Bolniki iz področja Notranjske, Kočevja, Ribnice imajo otežen dostop do dialize, vozijo se več kot 50, 60 kilometrov daleč.« 
Nekdanja predsednica NSi že dlje spremlja to problematiko, ministrici je že pred časom zastavila tudi pisno poslansko vprašanje. Žal pa se ministrstvo s tem problemom ni soočilo. »Ljudje iz območja Ribnice in Kočevja me opozarjajo, da nekateri dializni bolniki za eno obravnavo potrebujejo celo 8 ur, veliko časa izgubijo na poti, kar je zanje tudi zelo naporno,« je na praktične vidike teh težav opozorila Ljudmila Novak. Tudi za te bolnike je zahtevala dostojno obravnavo, ki si jo zaslužijo.
V nadaljevanju je podala tudi primerjavo, ki utemeljuje primernost vzpostavitve novega dializnega centra na tem območju: »Dializni center, ki deluje v Kobaridu, ima 18 bolnikov, pa deluje rentabilno. Na kočevsko-ribniškem območju je po mojih podatkih 27 dializnih bolnikov, na območju notranjske 40, pa nimajo svojega centra.« Posledica tega stanja so tudi visoki stroški prevoza bolnikov. Za vse bi bilo bolje, če bi ta sredstva namenili vzpostavitvi novega dializnega centra.