LJUDJE POTREBUJEJO HITRE IN UČINKOVITE REŠITVE, ZATO VLADO POZIVAMO: POJDITE DELAT

DELI:
21.06.2022, NSi

Poslanca NSi Vida Čadonič Špelič in Janez Žakelj sta v današnji izjavi za javnost spregovorila o prihodnjih usmeritvah slovenske zunanje politike in  komentirala aktualno politično dogajanje.

Dogajanje v Ukrajini pretresa svet že štiri mesece. Posledice vojne se kažejo v vse večji draginji, naša moralna dolžnost pa je, da Ukrajincem pomagamo z vsemi sredstvi. Poslanci so o prihodnji usmeritvi slovenske zunanje politike razpravljali na današnji skupni seji Odbora za zunanjo politiko in Odbora za zadeve Evropske unije.

»Na današnji seji odborov za zunanjo politiko in evropske zadeve smo poslanci soglasno potrdili izhodišča za nastop premierja na zasedanju Evropskega Sveta. Glavno vprašanje v razpravi je bil odnos do Ukrajine,« je uvodoma povedal poslanec Janez Žakelj.

Dejal je, da so se v javnosti pojavila številna pisma in pobude glede politike Slovenije do Ukrajine. »V NSi pogrešamo jasno opredelitev stališč vlade, premierja in obrambnega ministra do teh vprašanj. Opaziti je nezaupanje in nekonsistentnost stališč, ki jih omenjeni predstavniki zagovarjajo v Sloveniji ali drugod po Evropi. Eden izmed vidnejših posledic teh stališč pa je tudi odnos vladajočih do NATA in investicij v učinkovito slovensko obrambo,« je še dodal poslanec Žakelj.

Poslanka Vida Čadonič Špelič pa je komentirala  aktualno politično dogajanje. »Kot veste, je danes državni zbor zavrnil razpis posvetovalnega referenduma o sprejetju predloga zakona o spremembah zakona o vladi republike Slovenije . V NSi smo jasno povedali, da ne potrebujemo reorganizacije vlade, ampak mora  ta pričeti z delom. Prepričani smo tudi, da si ljudje ne želijo več ministrstev,« je povedala poslanka Čadonič Špeličeva.

Nadaljevala je, da se mora vlada ukvarjati predvsem z vsebinskimi vprašanji, eno izmed teh pa bo zagotovo odgovor na draginjo. »Dr. Golob je pred volitvami govoril o zaposlitvi strokovnjakov, ki jih bo vlada zagotovo potrebovala za pripravo dobrega odziva na prihajajočo krizo. V NSi smo prepričani, da si nova koalicija zasluži priložnost, da pokaže kaj zna,« je povedala in dodala: »V tej luči priznavamo možnost reorganizacije, a ne podpiramo zakona o vladi. Posvetovalnega referenduma nismo podprli, saj smo prepričani, da je čas za to, da se politika neha ukvarjati sama s sabo in naredi nekaj za dobro celotne družbe. To je naše poslanstvo. Ljudje potrebujejo hitre in učinkovite rešitve, zato vlado pozivamo: Pojdite delat.«

YouTube video