Ljudje od politike pričakujejo, da državi postavi jasno smer in državljanom zagotovi boljšo prihodnost

DELI:
08.03.2018, NSi

Matej Tonin je nastopil v včerajšnji oddaji 24 ur zvečer. V oddaji je komentiral povezovanje in sodelovanje političnih strank ter tudi rešitve za boljše slovensko pravosodje.

NSi je edina skupna točka

Najprej je komentiral svojo izjavo, ki jo je dal pred javno tribuno INAK, da ima več možnosti kot Janez Janša, postati predsednik desnosredinske vlade.

»Edina možna koalicija brez predčasnih volitev je koalicija NSi-ja, SDS-a in pa Šarčeve stranke. In če Janez Janša pravi, da Marjan Šarc ni primeren za predsednika vlade in če to pravi Marjan Šarec za Janeza Janšo, je Nova Slovenija praktično edina skupna točka obeh dveh strank,« je prepričan Tonin.

Ljudje so siti prerekanja in nesmiselnih debat

Izrazil je mnenje, da morajo politične stranke sodelovati. V taki luči vidi tudi javno tribuno na kateri so bili zbrani prvaki desnih strank. »Ljudje so siti prerekanja, nesmiselnih debat in pa osredotočanja na nebistvene stvari. Ljudje želijo, da se politika začne pogovarjati in da kaj konkretnega naredi za Slovenijo, da bodo lahko ljudje od svojih plač pa penzij dostojno živeli. To si ljudje želijo, to je sporočilo ljudi politiki. Današnje srečanje vidim v takšni luči,« je dodal.

Sodniki v sodnem svetu ne smejo imeti večine

Predsednik NSi je izrazil stališče, da sodnega sistema ne moremo rešiti na način, da bi slabe sodnike zamenjali s sodniki, ki bi bili blizu NSi. »To ni prava pot. Prava pot je, da resnično dobimo neodvisne sodnike. Te pa lahko dobimo zgolj s primernim izobraževanjem, da uvedemo poskusni mandat, kjer se lahko preveri, ali ta sodnik resnično sodi neodvisno, predvsem pa, da spremenimo sestavo sodnega sveta. V njej sodniki ne smejo imeti večine. Današnji sistem omogoča sodnikom, da volijo sami sebe in namesto, da bi sodni sistem slabe sodnike izločal, jih pokriva,« je izpostavil Tonin.

Karla Erjavca je Matej Tonin označil za del problema slovenskega političnega prostora in ne za del rešitve. Prepričan pa je, da je barva bodoče vlade odvisna od odločitve Marjana Šarca. »Levosredinska vlada je odvisna od Stranke Marjana Šarca. Če bo odšel v levo vlado, bomo levo vlado imeli. Če bo prišel na desno sredino, bomo imeli desnosredinsko vlado. Marjan Šarec trdi, da se v politiko podaja zaradi tega, ker je sit sedanjega stanja v državi. Zato bi bilo nelogično, da bi šel v koalicijo s tistimi, ki so v desetih letih kar devet let vodili to državo in jo pripeljali v to stanje,« je opozoril.