LJUDJE NAJ IMAJO IZBIRO, DA IZBEREJO DIGITALNE PLATFORME ALI TAKSI

DELI:
14.04.2021, NSi

»Ne gre samo za Uber, ampak za digitalizacijo in možnost prihoda digitalnih platform, ki bi ponujala boljše, cenejše in modernejše storitve prevozov. Pri pripravi zakona je sodelovalo tudi ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve vse ravno z razlogom, da se bo v zakonu spoštovala delovnopravna zakonodaja. Torej vozniki, ki bo vozili preko mobilne aplikacije, bodo zaposleni, v Republiki Sloveniji bodo plačevali davke. Zanje bodo veljala enaka pravila kot za taksiste. Vsak posameznik se bo pač sam odločil, ali se bo usedel v avtomobil preko aplikacije, ali pa preko taksimetra. Cilj je ponuditi ljudem nekaj več,« je dejal minister Jernej Vrtovec v oddaji Odmevi.

Ob tem je dodal, da je zakon zelo dober in končno prinaša digitalizacijo in modernizacijo taksi storitev. »Razumem, da taksisti temu nasprotujejo, ampak enostavno, če bodo nudili dobre in kakovostne prevoze potem bodo imeli tudi veliko storitev. Kaj pa je bistveno? Da bodo pravila za vse enaka, da bodo davki ostali v Sloveniji in delovnopravna zakonodaja bo veljala v skladu z zakonom,« je še dodal minister za infrastrukturo.

Poudaril je, da je bil v zadnjem času deležen velikega števila groženj ravno zaradi tega zakona. »Težko je, kajti v zadnjih dneh preko Facebooka in socialnih omrežij sem tudi sam deležen resničnih groženj. Mislim, da moramo skupaj na načelni ravni to obsoditi in reči, da to ne spada v družbo enostavno zaradi tega, ker je vsako človeško življenje pač sveto,« je povedal Jernej Vrtovec.

Izpostavil je, da računa, da bo omenjeni zakon sprejet meseca maja. »Vem, da bo tudi državni zbor prepoznal kakovosti tega zakona in rekel, da je čas, da gremo iz analognega sveta v digitalnega,« je še dodal minister.