LJUDEM SE V LUČI DRAGINJE DOGAJA KRIVICA, ZATO KER JE VLADA UKREPALA PREPOČASI

DELI:
07.02.2023, NSi

»Vlada je z ukrepi proti draginji predolgo čakala. V NSi smo že v mesecu oktobru predlagali, naj vlada regulira cene energentov ravno zaradi javnih zavodov, med katere spadajo tudi šole in vrtci. Vedeli  smo, kakšna draginja jih bo prizadela. Poleg podražitve energentov je tukaj še draginja hrane in povečanje plač, ki pa je bilo nesorazmerno. Gre za skupek ukrepov, ki pa so bili žal prepozni,« je bila uvodoma jasna podpredsednica in poslanka NSi dr. Vida Čadonič Špelič v oddaji 24ur zvečer.

Opozorila je na to, da je pri načrtovanju ukrepov in odzivanju na aktualne razmere v zvezi z draginjo potrebno upoštevati družine vseh družbenih razredov. Kot primer podražitev je izpostavila mestno občino Novo mesto. »Izračunali smo, da se bo na položnici starša lahko cena poznala tudi do 55 EUR. Cene, ki jih je bilo pred dvema letoma že potrebno povečati, smo morali povečati za 13 %. In to ni osamljen primer. Tudi drugod po Sloveniji se občine soočajo s podobnimi težavami in so že napovedale podražitve,« je dejala dr. Čadonič Špeličeva.

»V Novi Sloveniji podpiramo brezplačne vrtce, ampak razumemo kakšna je trenutna situacija v državnem proračunu. Pričakujemo pa, da bo država, če je dvignila cene dela v vrtcih, pomagala občinam in s tem tudi staršem, kriti te stroške,« je dodala poslanka dr. Vida Čadonič Špelič. Dvig socialnih transferov, ki jih je pred meseci uvedla vlada, bo tako po mnenju poslanke družinam pomagal pri zagotavljanju osnovnih življenjskih potrebščin, ne pa pri plačevanju oskrbe v vrtcu.

Vida Čadonič Špelič je v luči ukrepanja spomnila na dejstvo, da bo za zagotavljanje sredstev in izvedbo reform potrebno novo zvišanje davkov. »Ne pozabimo, da jih je vlada že enkrat dvignila, družine pa imajo zaradi tega zmanjšana sredstva v svojem družinskem proračunu. V NSi smo vprašanje o zagotavljanju brezplačne oskrbe v vrtcih naslovili na celotno vlado, ki pa se bo morala v kratkem odločiti, čemu bo dala prednost. Vlada je precej dolgo čakala z zelo pomembnimi ukrepi za regulacijo cen zaradi draginje. Sedaj se napoveduje velika plačna reforma, ki jo tudi mi podpiramo. Tukaj pa se je potrebno ustaviti in razmisliti, na čigav račun se bodo dvigovale plače,« je prepričana poslanka.

V NSi pričakujemo, da bodo poslanci koalicije podprli naše predloge in sklepe, ki smo jih predlagali ob sklicu nujne seje odbora za izobraževanje. »Pri napovedanih reformah mora vlada ukrepati celostno, ne sme pa priti do tega, da pozabi na družine. Pomembno pa se nam zdi tudi, da se pri pripravi ukrepov in reform usklajuje tudi s tistimi deležniki, ki jih pri zadnjem dvigu plač ni popolnoma nič vprašala. To so občine in one so tiste, ki nosijo stroške. Če se jim povečajo izdatki v vrtcih, jim zmanjka denarja za starejše, za invalide ter za investicije. Pred ljudmi pa so za to krivi župani, ki v resnici samo regulirajo cene, ki jim jih naloži vlada, na to pa občina nima nobenega vpliva,« je zaključila dr. Vida Čadonič Špelič.