LJUDEM JE POTREBNO ZAGOTOVITI STABILNO IN VARNO OKOLJE, KI SPODBUJA RAZVOJ IN USTVARJALNOST

DELI:
18.12.2023, NSi

»V demokraciji je vedno tako, da politične krize razčiščujejo volitve, redne ali izredne. Za pričetek predvolilnega procesa je potrebna odločitev predsednika vlade, da odstopi in se zanj ne poteguje drugačna sestava koalicije. Naša ocena je, da bi bile koristne, so pa malo verjetne. Skrb vzbujajoče je, da gre predsednik vlade v smeri Levice. Mandat te vlade je mandat dodatnih davkov. Spremenjena dohodnina, davek na dobiček in druge obremenitve za poslovno okolje: vse te obremenitve nikakor niso spodbudne in nikakor ne spodbujajo ustvarjalnosti,« je uvodoma v oddaji Pogovor z opozicijo na RTV Slovenija izpostavil predsednik NSi Matej Tonin.

V pogovoru so se dotaknili aktualno političnih tem. Pri problematiki slovenskega zdravstva je Matej Tonin dejal, da je skrb vzbujajoče dejstvo, da gre »koalicija dodatno utrjuje državno zdravstvo, ki pa je plansko. Na začetku tega mandata je minister Bešič Lordan zelo obetavno napovedoval resnično drugačno zdravstvo. Napovedal je tudi digitalizacijo, od tega ni bilo realiziranega še nič,« je opozoril predsednik NSi.

Dotaknili so se tudi davčne politike aktualne vlade, ki kljub inflaciji in draginji uvaja nove davke. »Naša vlada je znižala davčno obremenitev, ki pa so vseeno prinesle rekordne proračunske prihodke: leta 2022 smo pobrali za 21 milijard davkov in prispevkov, to je deset odstotkov več kot v letu 2021, v primerjavi z letom 2019 pa 20 odstotkov več. Nižji, razumnejšimi davki pomenijo večjo ustvarjalnost, država pa pobere več. Če pa pogledamo to vlado, pa vidimo, da razmišlja samo, kje bo ljudi in gospodarstvo dodatno obdavčila. Ljudje se, če so davki pretirani, začnejo spraševati, kako jih bodo zaobšli, kako bodo kakšno stvar brez računa naredili, in če pretiravaš z davki, potem dosežeš nasproten učinek,« je bil jasen Tonin.

V NSi smo nezadovoljni s sodstvom, zato predlagamo spremembe na področju sestave sodnega sveta

V nadaljevanju oddaje so spregovorili tudi o ustavnih spremembah, ki jih predlaga NSi in s katerimi želi  temeljito reformirati sodni svet. »V NSi smo močno nezadovoljni s stanjem sodstva v Sloveniji. Ljudje na pravico čakajo predolgo, celo raziskave prikazujejo nezadovoljstvo večine sodnikov. Ključno je, kdo te sodnike predlaga, zato smo prepričani, da so te ustavne spremembe mogoče samo in zgolj ob resni reformi sodnega sveta. Ob taki reformi bo imela besedo tudi opozicija, torej brez naših glasov članov sodnega sveta niti ne bomo mogli imenovati in zdaj smo pred dokončnim sprejetjem pripravili še takšen amandma, da se bo, če reforme sodnega sveta ne bo, sodnike potrjevalo po starem, torej v državnem zboru,« je poudaril Tonin.

V zakon o sodnem svetu, ki bo potreboval dvotretjinsko večino – tudi zato so ustavne spremembe pomembne, da nas tukaj koalicija ne more obiti oziroma izigrati – bo treba po mnenju predsednika NSi Mateja Tonina napisati, kdo je sploh lahko član sodnega sveta. »Mora biti zagotovljena javnost delovanja, utemeljitve prepričljive in zagotovljena javnost glasovanja članov sodnega sveta. S spremembami bi naredili korak naprej k večji demokratičnosti delovanja sodstva,« je dejal Tonin.

Blokiranje zagotavljanja pomoči Ukrajini ogroža našo kolektivno varnost

Matej Tonin je komentiral tudi aktualno politično dogajanje po svetu. Meni, da Viktorju Orbanu ne bi smeli popuščati, predvsem pa ne bi smel jemati Evropske unije za talca v geopolitičnem smislu. »Ukrajina je naša pomembna partnerica in vesel sem, da je naša vlada od prvega dne podpirala Ukrajino z vsem srcem in z vsemi razpoložljivimi sredstvi, ki smo jih imeli. Zavedati pa se moramo velike nevarnosti, ki jo prinaša Putin. On nima resnih volitev, nima neke kritične javnosti. Če bomo v ključnih trenutkih Ukrajino pustili samo, potem je to zgolj nagovor Putinu, da si lahko, če bo dovolj dolgo vztrajal, privošči napad na baltske države. Orban pa s svojimi blokadami prav to podpira. S tem resno ogroža našo kolektivno varnost in evropski mir,« je opozoril Tonin.

V zaključku oddaje je predsednik NSi dejal, da si za Slovenijo v prihodnjem letu želi predvsem to, da bi se v državnem zboru sprejemali predlogi, ki bi ljudem dali možnost za razvoj njihovih potencialov. »Slovenci so pridni, od svojih rok znajo živeti in treba jim je zgolj pustiti, da dihajo, jih ne preveč davčno zategniti in oni se bodo vedno znašli,« je dodal Tonin.