Letna konferenca Kmečke zveze NSi: Zaščitimo slovenskega potrošnika in kmeta

DELI:
07.02.2019, NSi

Na Vranskem je danes potekala letna konferenca Kmečke zveze NSi, na kateri so člani izvolili nov upravni odbor zveze za mandatno obdobje dveh let. Razpravljali pa so predvsem o stanju kmetijstva v Sloveniji ter o problematiki varne in kakovostne hrane, ki se je odprla v zadnjih dneh.

Člani zveze so na konferenci izvolili tudi novega predsednika. To je postal Janez Beja, ki je napovedal, da zvezo v novem mandatu čaka veliko dela. “Govorim predvsem o vseh zakonih, za katere vemo, da se bodo v državnem zboru odpirali. To so zakon o gozdovih in zakon o ohranjevanju narave. Predvsem pa bomo vse sile vložili na skupno kmetijsko politiko in na problem zveri in divjadi,” je povedal Beja.

Na konferenci je bila prisotna tudi poslanka in članica odbora za kmetijstvo v državnem zboru Iva Dimic, vodja poslanske skupine Jožef Horvat in poslanec Aleksander Reberšek.

Z uvodnim nagovorom je zbrane pozdravila Iva Dimic, ki je zbranim zagotovila, da se bo za pravice kmetov v državnem zboru borila še naprej. Opozorila je tudi na to, da slovenski kmet potrebuje predvsem manj birokratskega dela, v katerem se danes utaplja.

Ob aktualni debati o varni in kakovostni hrani, ki se je odprla v zadnjih dneh zaradi uvoza bolnega poljskega mesa je povedala, da mora ministrstvo za kmetijstvo narediti več za pridelavo zdrave in varne hrane v Sloveniji. »Do tega področja se celotna slovenska kmetijska politika obnaša nekoliko mačehovsko in našim slovenskim kmetom ne priznavajo cene pridelave ter preskrbe s hrano,« je povedala poslanka NSi in dodala, da jo skrbi predvsem dejstvo, da je bilo oporečno meso namenjeno ravno javnim zavodom, torej otrokom v šolah.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je zbranim članom povedal, da poslanska skupina namenja veliko pozornost področju kmetijstva. »Naša pisarna je vedno odprta za vaše probleme. Brez slovenskih kmetov namreč ni samooskrbe, ki bi morala biti za našo državo prioriteta,« je povedal Jožef Horvat.

Poslanec NSi Aleksander Reberšek je članom Kmečke zveze predstavil svoja prizadevanja, da bi trasa 3. razvojne osi tekla po trasi, ki bi uničila najmanj kmetijskih površin. Vesel je, da s tem lahko pomaga lokalnim kmetom in pridelovalcem hrane. Želi pa si tudi več slovenske hrane v slovenskih šolah in drugih javnih zavodih. »Želim si več hrane pridelane v Sloveniji na mizah slovenskih javnih zavodov. Potrebno je podpreti slovenske kmete in pridelovalce hrane,« je povedal poslanec NSi.