LETNA KONFERENCA GOSPODARSKEGA KLUBA: KLJUB EPIDEMIJI RAZLOGI ZA ZADOVOLJSTVO

DELI:
16.01.2021, NSi

Letno konferenco GK NSI za leto 2020 smo izvedli s pomočjo zoom konferenčnega Sistema, na kar smo se vsi tekom leta 2020 že dobro navadili. Mogoče je tudi to botrovalo zelo dobri udeležbi, saj se nas je zbralo kar 50. To me veseli in navdaja z občutkom zadovoljstva, saj si želimo, da bi klub v resnici povezoval člane z namenom sodelovanja in soodločanja pri oblikovanju gospodarske politike, ki temelji na vrednotah socialno tržnega gospodarstva.

Uvodne minute smo namenili našemu dragemu članu UO GK NSi in ustanovitelju ter prvemu predsedniku gospodu Milanu Matosu, ki je pred kratkim preminul. Sama lahko rečem le, da sem ponosna, ker sem ga poznala. Spodbujal me je in verjel, da lahko kot ekipa in skupnost veliko dosežemo. Naj počiva v miru.

Nato smo pregledali naše delo v preteklem letu ter postavili plan dela za naprej. Preteklo leto nam je nudilo obilo možnosti za razvoj in napredek na več področjih. Čeprav nas je epidemija za trenutek ohromila, smo se morali zelo hitro privaditi na nove razmere, se učiti novih načinov komunikacije, sprejemanja odločitev, vodenja, motivacije in še marsičesa. Žal pa je kljub temu marsikatero gospodarsko področje ostalo ranjeno, zato so bili vsi PKP-ji še kako dobrodošli in potrebni, da lahko živimo in preživimo. Pri pripravi zakonskih rešitev za pomoč gospodarstvu, smo se aktivno vključili tudi v GK NSI.

Dotaknili smo se tudi aktualnih zadev, med drugim tudi minimalne plače. Kot gospodarstveniki smo zavzeli stališče, da je v trenutnih razmerah epidemije nespametno zviševati minimalno plačo. Gospodarstvo bomo s tem postavili v še slabši položaj in je marsikje celo na robu preživetja. Z dvigovanjem minimalne plače se zabrišejo plačna razmerja, ki ohranjajo stabilnost in veliko mero motivacije zaposlenih. Dvigne se fiksni strošek podjetja, ne dvigne pa se produktivnost, kar vodi v nekonkurenčnost, ki se lahko konča tudi z zaprtjem podjetja.

Na Letni konferenci so nas pozdravili vsi trije ministri, kar si štejemo v posebno čast. Nagovorili so nas predsednik NSi in minister za obrambo Matej Tonin, minister za delo, družino in socialne zadeve ter enake možnosti in podpredsednik NSI Janez Cigler Kralj ter minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Nagovorili pa so nas tudi predstavniki organizacijskih oblik NSI. Dogodek je bil zelo lep in kvaliteten, aktualiziran in konstruktiven.

Za organizacijo se še enkrat zahvaljujem tudi glavnemu tajništvu in vsem kolegom.

Na Letni konferenci smo izvolili novega člana, podjetnika, ki prihaja iz vrst Mlade Slovenije, gospoda Evgena Zajca,. Prisrčno ga pozdravljamo in se veselimo sodelovanja.

Veliko kolegic in kolegov v klubu opravlja izjemno odgovorno delo. Vsak izmed vas ima talente in je usposobljen za kakšno posebno delo. Vabimo vas, da se nam preko elektronske pošte ali pa se na kakšnem od skupnih dogodkov predstavite in pridružite.

V letošnjem jubilejnem letu, ko bomo jeseni obeležili 10. obletnico delovanja GK NSI, vam želim veliko sreče, zdravja in zadovoljstva ter poslovnih uspehov. Vabimo vas, da se še bolj povežemo, da najdemo možnosti, kako lahko svoje potenciale za dobro naše domovine Slovenije pokažete in uporabite.

Nataša Hudelja

Predsednica UO GK NSI