Le uspešno in davčno razbremenjeno gospodarstvo lahko zagotavlja dostojne plače

DELI:
19.01.2018, NSi

Ljudmila Novak je na današnji izjavi za javnost komentirala plače v Sloveniji, ki so prenizke. Prepričana je, da se rešitev za prenizke plače skriva v davčnih olajšavah. Z njimi bi pomagali podjetjem, delavci pa bi dobili višji neto znesek. Zato je predsednica NSi napovedala, da bo stranka ponovno vložila paket zakonov, ki bi znižali previsoke davke.

Potrebno je izboljšati pogoje za gospodarstvo

»V NSi se zavedamo, da so plače v Sloveniji prenizke in da ljudje s takimi plačami težko živijo. Hkrati pa tudi vemo, da so razlike med minimalno plačo in socialnimi dajatvami premajhne, zato se številnim ljudem ne splača delati,« je v izjavi za javnost dejala Ljudmila Novak in dodala, da NSi vidi rešitev tega problema v obliki davčnih olajšav. »Država mora izboljšati pogoje za gospodarstvo, saj bo le uspešno gospodarstvo lahko zagotavljalo višje plače. Interes vseh delodajalcev je, da delavci delajo dobro in so za to primerno plačani,« je dodala in napovedala, da bo NSi v parlament ponovno vložila predloge zakonov za znižanje davkov, kjer bi imeli zaposleni ob isti bruto plači do 50 evrov višjo neto mesečno plačo.

Vlada bi se morala pogajati z vsemi skupinami javnega sektorja

Predsednica NSi je komentirala tudi napovedano stavko sindikatov in ob tem dejala, da je vlada naredila napako s tem, ko se je pogovarjala le z nekaterimi skupinami v javnem sektorju, ni pa uredila plačnih nesorazmerij. »S tem je odprla Pandorino skrinjico in sedaj so sindikati napovedali stavko. Menimo, da bi se morala vlada pogajati z vsemi skupinami, odpraviti nesorazmerja, ne pa povečati plač samo nekaterim skupinam znotraj javnega sektorja,« je dejala Ljudmila Novak.

Stranke naj delajo zakonito

Odzvala se je tudi na vprašanje, kako komentira najem spornega kredita stranke SDS in posledične napade na NSi zaradi nakupa prostorov glavnega tajništva. »Vsaka stranka mora poslovati pregledno ter zakonito in v NSi tako tudi delamo.« Kot je pojasnila, smo v NSi zakonitost pogodbe za najem prostorov predhodno preverili pri računskem sodišču, ob tem pa je dodala, da se sama ne želi ukvarjati z balkanskimi posli in najemi kreditov.