Kongres Mlade Slovenije – Mlada EUnergija

DELI:
06.04.2019, NSi
Danes se v Podčetrtku odvija 19. Kongres Mlade Slovenije, podmladka Nove Slovenije – krščanskih demokratov. Volilni kongres, kjer bodo mladi krščanski demokrati izbirali novo vodstvo za naslednji dve leti, je evropsko obarvan. Pod geslom kongresa “Mlada EUnergija” bodo mladi v gostili tudi kandidate za evropske poslance, v resoluciji pa potrdili svoje stališče – hočemo Evropsko unijo, utemeljeno na judovsko-krščanskih vrednotah in razsvetljenskem razumu, ki bo verjela v posameznika, njegove sposobnosti in odgovornost. Želijo si subsidiarno Evropsko unijo, ki mladim zaupa, jim daje svobodo in pri tem omogoča iskanje priložnosti ter nasprotujejo pretirani regulaciji in spuščanju v urejanje področji, ki jih lahko boljše urejajo države članice ali lokalne skupnosti.
Na kongresu v Podčetrtku bodo izvolili tudi novo vodstvo – predsednika ali predsednico ter dva podpredsednika, generalnega sekretarja, 10-članski izvršilni odbor, nadzorni odbor ter častno razsodišče. Za predsednika Mlade Slovenije kandidirata Katja Berk Bevc in Janez Črešnar.
Ob koncu mandata je dosedanji predsednik Matjaž Kosi povedal: »Naša organizacija ne ostaja enaka, temveč se spreminja, je živa skupina različnih ljudi, raznih karakterjev in vrlin. Vsak predsednik in vsako vodstvo da v mandatu svoj pečat. Tako je moj, naš pečat ta, da smo se začeli sistematično poglabljati v pomlajevanje našega članstva.«
Kongresa se poleg mladih udeležujejo tudi predstavniki Nove Slovenije na lokalnem, regionalnem in nacionalnem nivoju, kongres pa so med drugim nagovorili glavni tajnik Robert Ilc, poslanec Aleksander Reberšek, evropski poslanec Lojze Peterle, vodilni kandidat EPP za predsednika Evropske komisije Manfred Weber, predsednica Mladinskega sveta Slovenije Anja Fortuna in predstavniki drugih sorodnih organizacij.