Komentar predsednika NSi o projektnem sodelovanju, ki ga je stranka ponudila vladi

DELI:
28.06.2019, NSi

vir: Bojan Puhek, Siol

V politiki smo zato, da delamo za skupno dobro. Želimo si spremeniti Slovenijo na bolje. Za spremembe pa potrebujemo partnerje. Prejšnji teden smo zato v Novi Sloveniji vladi ponudili projektno sodelovanje. Želimo namreč realizirati čim večji del našega programa.

Zakaj smo vladi ponudili projektno sodelovanje prav zdaj? Ker smo želeli preprečiti, da bi bila celotna država talec Levice. Z našo pobudo želimo zelo jasno podčrtati, da ima vlada in tudi Slovenija alternativo, možnost izbire za drugačno pot. Nobene potrebe ni, da se vsi skupaj trudimo s preživetimi socialističnimi koncepti Levice. Ustvarjalni in delavni državljani v idejah Levice vidijo grožnjo prihodnjemu razvoju Slovenije, ker predlogi Levice državljanov ne spodbujajo k ustvarjanju in inoviranju, ampak predvsem k prerazdeljevanju bremen. Ko ustvarjalnim zaradi birokratizacije ali nepravičnosti vzamemo veselje do dela, potem bistveno omejimo tudi možnosti za prerazdeljevanje dobrin. Motiviranje ustvarjalnih in delovnih državljanov pa je ključno, da kot družba lahko pomagamo tudi tistim, ki so pomoči resnično potrebni.

Nekateri pravijo, da smo imeli priložnost? Novi Sloveniji ni bila nikoli ponujena možnost sodelovanja z vlado na način, kot danes sodeluje Levica. Mi smo imeli zgolj ponudbo, da gremo v vlado. Ko smo rekli ne, se je sedanja vladna koalicija naslonila na Levico. Zakaj nismo šli v vlado? Našo odločitev je najboljše utemeljil poslanec SD Matjaž Han, ko je rekel: “Tudi, če je v koalicijski stokrat zapisano, jaz ne bom nikoli podprl.” Zato nismo v vladi, smo pa z vlado v dobro Slovenije in njenih prebivalcev pripravljeni projektno sodelovati. Od zakona do zakona.

V intervjuju za Večer sem uporabil izraz, da smo pripravljeni postati  »nadkoalicijska« stranka. Ta izraz se je v parlamentarnih hodnikih uveljavil kot poljuden izraz za sedanji način sodelovanja Levice z vlado. Nekateri so to mojo izjavo razumeli pokroviteljsko, drugi sarkastično, tretji kot ponujanje. Nismo pokroviteljski, ne sarkastični, prav tako se nikomur ne ponujamo. Povedali smo zgolj, da smo v dobro Slovenije pripravljeni na projektno sodelovanje. Ne gremo v vlado! Smo pa z vladno koalicijo v drugi polovici leta pripravljeni sprejeti z ustavo skladen ZOFVI, vsem državljanom zagotoviti višje neto plače ob istem brutu, predvsem pa s konkretnimi ukrepi končno začeti odpravljati čakalne vrste v zdravstvu.  S kom bo pri sprejemanju zakonov sodelovala vladna koalicija je njihova stvar. Če se bodo odločili podaljšati sodelovanje z Levico, je prav, da vi in s tem celotna slovenska javnost ve, da je junija 2019 obstajala tudi drugačna možnost.

Naj vas vroči poletni dnevi ne utrudijo preveč. Na dopustu si čim bolj odpočijte. Čaka nas zanimiva jesen.

 

Matej Tonin

predsednik NSi