Komentar: Ne smemo več tiščati glave v pesek

DELI:
16.01.2020, NSi

Danes smo v Evropskem parlamentu v Strasbourgu sprejeli resolucijo o evropskem zelenem dogovoru (Green Deal). To je začetek uresničevanja evropske zelene politike, ki ji bodo sledili določeni predlogi Evropske komisije.

Prepričana sem, da si Evropa ne more zatiskati oči pred podnebnimi spremembami. Da je naše okolje ogroženo, da so ogrožene živalske in rastlinske vrste. 

In verjamem, da moramo na tem področju sprejeti potrebne ukrepe.

A želim si, da bi bili ti ukrepi realni, izvedljivi in ne populistični. Zato bo EU namenila več finančnih sredstev za podnebni socialni sklad, ko bodo ukinjena določena delovna mesta. Tudi več investicij s strani EIB bo namenjenih za prestrukturiranje podjetij.

Prepričana sem, da ne smemo več tiščati glave v pesek, ampak narediti čim več za to, da bo naše okolje v prihodnosti čisto in da bodo naši otroci in vnuki imeli svetlo prihodnost.

Finančni izziv za Evropo na področju podnebnih sprememb je ogromen: razpolovitev izpustov do leta 2030 bo terjala 260 milijard evrov naložb letno v energetskem, transportnem in gradbenem sektorju.

Od bilijona evrov, kolikor znaša desetletni naložbeni načrt EU-ja, pa naj bi po oceni Evropske komisije (EK) približno polovica prišla iz dolgoročnega proračuna EU-ja. 

Za sklad za pravičen prehod je predvidela 7,5 milijarde evrov svežega denarja, ki naj bi spodbudil do 50 milijard evrov naložb.

Kot evropska poslanka bom jasno in glasno opozarjala in si tudi skozi svoje vsakdanje delo prizadevala, da bodo ta sredstva razporejena in razdeljena na transparenten način. 

 

Ljudmila Novak

 

Komentar je bil objavljen 15. 1. 2019 na spletni strani Ljudmile Novak.