KLJUČEN IZZIV PRIHODNOSTI BO UČINKOVIT SPOPAD Z INFLACIJO

DELI:
16.06.2022, NSi

Prva seja komisije za nadzor javnih financ, ki ji v novem mandatu predseduje poslanec NSi Jernej Vrtovec, je bila v večjem delu posvečena opozorilom fiskalnega sveta in splošnem stanju naših javnih financ.

“Na seji smo spregovorili o stanju javnih financ in resnih opozorilih fiskalnega sveta, ki govorijo predvsem o posledicah, ki jih prinaša nova koalicijska pogodba ter o revizijskem poročilu računskega sodišča o učinkovitosti priprave in izvedbe projekta drugi tir železniške proge Divača-Koper,” je uvodoma dejal poslanec Jernej Vrtovec in dodal: “Veliko smo se pogovarjali o reševanju nastale zagate glede cen energentov in visoke inflacije. Skušamo pomagati državljankam in državljanom in upam, da bo vlada pri tem učinkovita in ne bo poslabšala javnofinančnega položaja Slovenije.”

Omenil je, da Slovenija spada v sam vrh po kazalcih gospodarske rasti in nizke brezposlenosti. “Slovenija je pravi šampion kar se tiče vseh gospodarskih kazalcev, tukaj govorim predvsem o BDP-ju, ki je v prvem četrtletju letošnjega leta znašal 2,8% več v primerjavi z istim četrtletjem v lanskem letu. Tudi stopnja brezposlenosti je zelo nizka, kar je zelo spodbuden podatek,” je poudaril Vrtovec in nadaljeval: “Slovenija mora s tem nadaljevati. Kot predsedujoči KNJF-ju sem izpostavil, da naj nova oblast ne posega v zakon o dohodnini, ki je bil sprejet v prejšnjem mandatu.”

Poudaril je, da se je z zakoni, ki predvidevajo manjšo davčno obremenitev v skupno blagajno prililo več sredstev. “S tistimi zakoni, ki predvidevajo manjšo davčno obremenitev, smo pobrali več dohodnine in dvignili potrošnjo. To se dobro vidi preko prilivov z naslova pobranega DDV. Sloveniji gre kljub nižji davčni obremenitvi dela dobro, saj ko ljudem pustimo več denarja, ga znajo dobro potrošiti, v državni blagajni pa je zaradi tega več sredstev. To smo lahko videli v obdobju, ko je bil sprejet ta zakon,” je dejal poslanec Vrtovec.

Ključni izziv prihodnosti bo učinkovit spopad z inflacijo

Poslanci so se v nadaljevanju pogovarjali o ključnih izzivih, ki so pred Slovenijo. “V prihodnosti bo pomemben predvsem učinkovit spopad z inflacijo. Pomembna bo tudi uskladitev višine plač, ki bodo morale biti v razmerju s cenami osnovnih življenjskih potrebščin in inflacije,” je povedal Jernej Vrtovec.

Opozoril je na rast inflacije in njene posledice. “Po napovedih bo v prihodnosti inflacija pod 10%, predstavljajmo pa si, kako bo to vplivalo na privarčevan denar davkoplačevalcev v bankah in hranilnih vlogah. Vlada se bo zagotovo soočila z izzivom, na kakšen način zagotoviti denar za dvig plač v javnem sektorju. To predstavlja tudi velik izziv za gospodarstvo, saj ga nočemo dodatno obremenjevati. Z dvigom plač v javnem sektorju postavljamo gospodarstvo v stisko, saj bodo tudi oni primorani dvigniti plačo svojim zaposlenim,” je dejal poslanec Vrtovec in dodal: “Poleg vseh izzivov pa je potrebno tudi to, da se vlada pametno osredotoči na reševanje energetske krize, ampak ne na račun zelenega dogovora. Izzivi so zelo veliki, vprašanje pa je, ali bo Slovenija nadaljevala s tem pozitivnim trendom rasti. Prav je, da vlada te izzive naslovi, komisija za nadzor javnih financ pa bo to budno spremljala.”