KER SEM DELAL ZA MINIMALCA, SI ŽELIM, DA BI VSI DRŽAVLJANI IMELI VIŠJE PLAČE

DELI:
19.01.2022, NSi

»Od leta 2014 do leta 2020, se je minimalna plača povečevala vsako leto, skupno za 151 EUR na leto, torej za dobrih 25 EUR na leto. Aktualna vlada je minimalno plačo v samo dveh letih povečala za 133 EUR, se pravi, za 66 EUR na leto. Številke so nazoren in jasen pokazatelj,« je v oddaji Odmevi poudaril Aleksander Reberšek.

Dodal je, da minister Janez Cigler Kralj sodeluje na pogovorih skupaj s predstavniki delodajalcev in delojemalcev. Poslanec NSi je to ponazoril s sedenjem v čolnu. »Minister Janez Cigler Kralj sedi na sredini, delojemalci veslajo v eno smer, delodajalci pa v drugega. In tisto, kar je Janez Cigler Kralj počel, je to, da je iskal konsenz, maksimalni konsenz do kam lahko gremo z dvigom minimalne plače, da se bosta strinjale obe strani. V NSi se zavzemamo, ne samo za dvig minimalne plače, ampak za dvig vseh plač. To smo jasno pokazali in pripravili zakon o dohodnini, ki je tik pred ciljem,« je dejal poslanec Reberšek.

»V vaš studio na Odmeve sem prišel s predpostavko, da v tem boju s poslancem Levice Mihom Kordišem ne morem zmagati. Prišel pa sem povedati dejstva. Najverjetneje sem edini poslanec, ki je pred izvolitvijo v eni izmed svojih prvih služb, ki sem jih dobil, delal sem v proizvodnji, delal za minimalno plačo. Zato razumem ljudi, ki delajo in imajo malo, in zato si še toliko bolj prizadevam, da bi vsem tem ljudem pomagal po maksimalnih močeh,« je dejal poslanec NSi.

Izpostavil je, da so besede poslanca Levice všečna, a da so dejstva drugačna. »Dejstvo je, da si v opoziciji lahko všečen, lahko govoriš neke floskule. Ko pa imaš škarje in pa platno v rokah, pa je zgodba bistveno drugače. Pojdimo zdajle v neko proizvodnjo, kjer so ljudje na minimalni plači, pa vprašajmo vse te ljudi, si želite višje plače ali ne? Mislim, da je odgovor znan. Ne vem pa, kako bo poslanec Levice Miha Kordiš, ko bo srečal kakšnega zaposlenega z minimalno plačo, kako ga bo lahko pogledal v oči, kajti poslanci Levice skupaj s Kul opozicijo nasprotujejo dvigu vseh plač. To se pravi, tudi tisti, ki imajo minimalno plačo, bi v enem letu po sprejetju tega zakona, leta 2025 dobili za 630 EUR višjo plačo. Težko razumem, kako nekdo nasprotuje višanju plač,« je poudaril Aleksander Reberšek.