KATERE BODO PRIORITETE TREH MINISTROV IZ VRST NSi?

DELI:
14.03.2020, NSi

V državnem zboru je danes prisegla 14. Vlada Republike Slovenije. V vladi, ki ji predseduje Janez Janša, sodelujejo tudi trije ministri iz vrst Nove Slovenije. Predsednik NSi Matej Tonin je postal minister za obrambo, Jernej Vrtovec je postal minister za infrastrukturo, Janez Cigler Kralj pa je postal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Spodaj si lahko preberete, kdo so novi ministri in kaj bodo njihove prioritete na ministrstvih.

MATEJ TONIN

Član NSi je od leta 2001. Na lokalnih volitvah leta 2006, 2010 in 2014 je bil izvoljen v občinski svet občine Kamnik. Leta 2007 je začel sodelovati s poslansko skupino NSi kot svetovalec za področje odnosov z javnostmi, nato pa je novembra 2008 odšel na samostojno podjetniško pot. Podjetje je vodil vse do leta 2011, ko je bil na prvih predčasnih parlamentarnih volitvah izvoljen za poslanca v državnem zboru ter nato tudi leta 2014 . Leta 2018 je tudi prevzel vodenje NSi in bil na predčasnih parlamentarnih volitvah ponovno izvoljen za poslanca, na konstitutivni seji pa izvoljen tudi za predsednika državnega zbora. Po oblikovanju manjšinske vlade je prevzel vodenje parlamentarne komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb. Od leta 2011 naprej je v državnem zboru član odbora za obrambo, od leta 2012 pa je tudi član parlamentarne skupščine NATO, kjer je še posebej dejaven v okviru odbora za znanost in tehnologijo.

»Izzivov na področju obrambe je celo morje. Zavedam se, da imamo malo časa in veliko dela. Moje prioritete bodo učinkovit odziv na epidemijo koronavirusa, zaustavitev negativnih kadrovskih trendov in dvig obrambnega proračuna,« je na zaslišanju pred odborom za obrambo povedal kandidat za ministra za obrambo Matej Tonin.

Več o predstavitvi na omenjenem zaslišanju si preberite TUKAJ.

JANEZ CIGLER KRALJ

Janez Cigler Kralj je dolgoletni strokovni sodelavec v poslanski skupini NSi. Vsa leta se po strokovni plati ukvarja s področjem dela, družine, socialnih zadev in invalidov. Od leta 2015 vodi Združenje delavcev NSi. Od 2019 je član predsedstva EUCDW (The European Union of Christian Democratic Workers), ki je pomembna delavska organizacija v okviru EPP. Vsa leta pa aktivno sodeluje tudi pri delu EZA (Das Europäische Zentrum für Arbeitnehmerfragen). V okviru tega dela redno sodeluje s predstavniki sindikatov ter delodajalcev iz Slovenije in celotne EU.

»Ključni cilj, ki ga hočem z ekipo uresničiti je, da naredimo sistem bolj življenjski. Družba se hitro spreminja, bojim pa se, da se ministrstvo temu prepočasi prilagaja. Veliko procesov v našem življenju in delu se digitalizira, povezuje, poenostavlja in postaja bolj prijazno uporabnikom. To je tudi moj cilj: postaviti moderen, življenjski sistem,« je Janez Cigler Kralj dejal na zaslišanju pred odborom za delo.

Več o predstavitvi na omenjenem zaslišanju si preberite TUKAJ.

JERNEJ VRTOVEC

Jernej Vrtovec je član NSi od leta 2003. Bil je generalni sekretar Mlade Slovenije – podmladka NSi, leta 2009 pa je bil izvoljen za njenega predsednika. Podmladku stranke je predsedoval do leta 2015. S sovrstniki je v tem obdobju izvedel vrsto uspešnih aktivnosti na mladinskem in študentskem področju. Od leta 2009 do leta 2014 je bil predstavnik za odnose z javnostmi v NSi. Leta 2014 je bil izvoljen za poslanca v državnem zboru, poslanski mandat pa mu je bil podeljen tudi na volitvah 2018. V začetku leta 2019 je podal pobudo za ustanovitev parlamentarne komisije za preiskavo delovanja Družbe za upravljanje terjatev bank. Ko je bila komisija z visoko podporo ostalih poslancev ustanovljena, pa je prevzel njeno vodenje.

»Moto mojega ministrovanja bo: infrastruktura po meri ljudi. Infrastrukturo želim približati ljudem in jo narediti dostopno in uporabno. To si naši ljudje zaslužijo, ne glede na to, kje prebivajo,« je na zaslišanju na odboru za okolje in infrastrukturo povedal Jernej Vrtovec.

Več o predstavitvi na omenjenem zaslišanju si preberite TUKAJ.