Kandidate NSi podprl nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering

DELI:
07.05.2019, NSi

Podporo kandidatom NSi za letošnje evropske volitve je v Slovenijo prišel izrazit tudi nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering. Na srečanju so kandidati z gostom izmenjali poglede na stanje v EU in njeno prihodnost. Pri tem so izpostavili zlasti pomen enotnosti in sodelovanja proevropskih sil.

Ljudmila Novak: Skupaj bomo močnejši

Kot je po srečanju v izjavi za medije dejala nosilka kandidatne liste NSi Ljudmila Novak  jo še posebej veselijo Pötteringove besede, da je treba v Evropsko unijo in njeno politiko znova vzpostaviti zaupanje, saj si za to prizadevajo tudi sami. »Če bomo skupaj, bomo močnejši, saj vsaka država zase ne more biti veliki partner velesil, s katerimi na nek način tekmujemo. Zato je pomembno, da je EU močna, povezana in da odpravlja točke, o katerih se ne strinjamo,« je še dodala Novakova.

Ob tem je ponovno izrazila podporo spitzenkandidatu EPP za predsednika Evropske komisije Manfredu Webru. »Gre za človeka vrednot, dialoga in sodelovanja, kar je politika, ki jo zastopa tudi NSi,« je bila odločna nosilka liste NSi, ko je komentirala spor med Webrom in Viktorjem Orbanom.

Hans-Gert Pöttering je v pogovoru poudaril pomen EU. »Kamor koli izven EU pogledamo, vidimo, da so pogosto kršene človekove pravice. EU ni paradiž, je pa za zdaj najboljša povezava, ki zagotavlja ohranitev človekovih pravic, blagostanje, sodelovanje in mir v Evropi,« je dejal Pöttering.

Peterle: Pred nami je najzahtevnejši mandat

Zdajšnji evropski poslanec Lojze Peterle je prepričan, da je pred EU najzahtevnejši mandat v zgodovini Evropskega parlamenta. Pred EU je namreč veliko izzivov, vsi pa zahtevajo več sodelovanja, je dejal. Zato se mu zdi ključno, da proevropske sile stopijo skupaj, s čimer se je po njegovih besedah danes strinjal tudi Pöttering.