KANDIDAT ZA MINISTRA MATEJ TONIN: SLOVENSKI VOJAK MORA BITI ZA SVOJE DELO PRIMERNO PLAČAN

DELI:
14.03.2020, NSi

 

»Izzivov na področju obrambe je celo morje. Zavedam se, da imamo malo časa in veliko dela. Moje prioritete bodo učinkovit odziv na epidemijo koronavirusa, zaustavitev negativnih kadrovskih trendov in dvig obrambnega proračuna,« je na zaslišanju pred odborom za obrambo povedal kandidat za ministra za obrambo Matej Tonin. Dodal je, da brez ljudi ni obrambnega sistema, čudežev pa ni mogoče delati brez ustreznih sredstev.

Zavedam se, da prihajam gasiti požar

Sistem zaščite in reševanja je po njegovem mnenju dobro delujoč sistem, zagotovo eden boljših v Evropi. »Z vsemi ukrepi se bom trudil, da ta sistem krepimo in ga naredimo še močnejšega. Obrambni sistem na drugi strani ima hude težave. V času zadnje gospodarske krize se je varčevalo predvsem na Slovenski vojski. Ne delam si nobenih utvar, da bom v dveh letih rešil vse tisto, kar moji predhodniki nismo mogli v desetih letih. Zavedam se, da prihajam gasit požar. Šele ko bo požar pogašen, se bo lahko začela rekonstrukcija sistema,« je povedal Matej Tonin.

Izpostavil je, da v zadnjih letih izgubimo bataljon vojakov in to brez vojne. »Zaradi dodatnih nalog, ki jih prinaša migrantska kriza in soočanje s korona virusom, se kadrovske potrebe povečujejo, žal pa ljudje iz Slovenske vojske odhajajo. Moja ključna naloga je obrniti negativne kadrovske trende. Če teh trendov ne bomo obrnili, vojske kmalu ne bomo imeli več,« je opozoril.

Slovenski vojak mora biti primerno nagrajen

Poudaril je, da bo pri svojem delu najbolj osredotočen na to, kako obrniti sedanje negativne kadrovske trende. »Pregledali bomo način pridobivanja kadra, ki ga bo zanesljivo potrebno nadgraditi. Pregledali bomo kako je s plačami v vojski v primerjavi s sorodnimi poklici. Zagotovili bomo, da bo slovenski vojak za svoje delo primerno nagrajen. A ne le skozi plačo. Posvetiti se je potrebno tudi družinam vojakov in jim omogočiti dostopnejše prvo stanovanje ali pa rešitev stanovanjskega problema. Ta pristop mora zavzeti tudi širši pristop od dostopnosti vrtcev, štipendiranja otrok v šolah, pomoč ob starostni onemoglosti in podobno,« je povedal.

Obljubil je tudi reševanje problematike vojakov po 45 letu. »Name osebno so se obračali številni pripadniki SV, ki so častno služili domovini, potem pa so se, ko so dopolnili 45 let čutili zavržene in zapostavljene. To se ne sme dogajati. Preučili bomo zakonske možnosti, da bi v okviru ministrstva za obrambo organizirali varnostno službo, ki bo prvenstveno skrbela za varovanje objektov,« je dejal kandidat za obrambnega ministra.

K služenju vojaškega roka pa ne bomo silili mladih, ki si tega ne želijo

Spregovoril je tudi o naborništvu, ki je razplamtel debato v javnosti. »Postopno uvajanje naborniškega sistema pomeni, da bomo najprej naredili vse, da okrepimo prostovoljno služenje vojaškega roka. K služenju vojaškega roka pa ne bomo silili mladih, ki si tega ne želijo. Prostovoljno služenje vojaškega roka za mlade ne sme biti izgubljen čas. Usposabljanje bo »dvonamensko«, kjer bodo mladi pridobili koristne življenjske veščine: preživetje v naravi, osnove gasilstva, prve pomoči, logistične in informacijske spretnosti…,« je prepričan predsednik NSi.

Zaključeno služenje prostovoljnega vojaškega roka bi tako lahko pomenilo prednost pri iskanju zaposlitve v javni upravi.

Z investicijami v vojsko smo odlašali predolgo

Matej Tonin je izpostavil tudi, da je višina obrambnih izdatkov in ustrezno vlaganje v obrambo ključno za vzdrževanje in krepitev nacionalne varnosti, v katero se je v zadnjem desetletju vlagalo odločno premalo. »Zavedamo se, da smo z nekaterimi investicijami odlašali odločno predolgo. Ne samo zaradi negativnih kadrovskih trendov, ampak tudi zaradi nadgradnje tehnike in infrastrukture moramo dvigniti obrambni proračun,« je dejal.

Poudaril je tudi, da bodo na ministrstvu vzpostavili sistem za množično alarmiranje prebivalstva preko javnih komunikacijskih omrežij.

Zaradi koronavirusa bo od sistema takoj zahteval precej aktivnosti na samem ministrstvu, ki bi pomagale k zajezitvi virusa. »Predvidevam tudi, da bo aktiviran načrt Državnega načrta zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh, zato bom od sistema zahteval, da se takoj začne s pripravami na operativno urejanje pomoči drugih držav in mednarodnih organizacij v silah in sredstvih,« je še dejal Matej Tonin.

Odbor za obrambo je po petih urah razprave z 11 glasovi za in šestimi proti prižgal zeleno luč kandidatu za ministra za obrambo Mateju Toninu.