KAKŠNE UKREPE BO VLADA PREDLAGALA, DA SE NEDAVNI DVIG STROŠKOV DELA, CEN HRANE IN ENERGENTOV V VRTCIH NE BO PREVALIL ZGOLJ NA STARŠE IN OBČINE?

DELI:
20.02.2023, NSi

»Celje, Novo mesto, Velenje, Ajdovščina, Vipava, Komenda, Pivka, Izola, Tržič in Vodice so le nekatere občine, ki so v preteklih dveh mesecih že bile primorane povišati cene vrtcev. Pričakujemo lahko, da bodo v prihodnjih tednih, mesecih, temu sledile še številne druge občine. Cene programov vrtcev se poprečno dvigujejo med 14 in 17 %. Za družino s povprečno plačo in enim otrokom v vrtcu to pomeni približno 55 evrov več na mesec. Razlog pa je preprost. Vlada se je povišanja minimalne plače in dviga plač pomočnic vzgojiteljic tudi tokrat lotila po domače. Ni pomislila nekaj korakov naprej,« je bila na seji Državnega zbora jasna poslanka Iva Dimic.

V Novi Sloveniji smo zahtevali sklic nujne seje Odbora za izobraževanje, s točko dnevnega reda Povišanje cen program vrtcev zaradi dviga stroškov dela naj nosi vlada in ne občina oziroma starši

Pri tem poudarjamo, da si pomočnice vzgojiteljic vsekakor zaslužijo višje plače. Temu v Novi Sloveniji nismo nikoli nasprotovali. Neustrezen pa je način, na katerega se je vlada lotila višanja plač, se pravi s prelaganjem finančne odgovornosti na pleča občin in tudi staršev. Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino je 14. februarja 2023 sprejel sklep, da vladi predlaga, naj pripravi celovit paket ukrepov pomoči slovenskim občinam, zasebnim vrtcem s koncesijo in zasebnim vrtcem, ki izvajajo javno veljavni program, s katerim bi pokrili dvig stroškov dela, ki so nastali po 1. januarju 2023 in stroškov rasti cen hrane in energentov, ter z njimi seznani v roku enega meseca pristojni odbor Državnega zbora. »Pozivi prihajajo z vseh strani, tudi s strani županov, ki so bili prisotni na tej seji. Zato me zanima, kakšne ukrepe bo vlada predlagala, da se nedavni dvig stroškov dela, cene hrane in energentov v vrtcih ne bo prevalil zgolj na starše oziroma občine?« je na predsednika vlade Roberta Goloba naslovila vprašanje poslanka Iva Dimic.

Odgovor je dostopen na tej povezavi: Odgovor Iva