Kako bi NSi zvišala plače in otroške dodatke?

DELI:
12.01.2018, NSi

“NSi je stranka, ki se je vedno zavzela za to, da se ukrepi družinske in socialne politike ločijo. To pri otroških dodatkih pomeni, da bi vsak otrok na primer prejel 200 evrov otroškega temeljnega dohodek, ki bi ga lahko dobil vsak otrok do 18. leta starosti,” je na Odmevih dejal predsednik Združenja delavcev NSi Janez Cigler Kralj in pojasnil, da mora biti s stališča države vsak otrok enako dragocen in enako vreden. “Zato v NSi menimo, da je Slovenija prebogata država, da bi varčevali pri otrocih,” je še dejal Cigler Kralj.

V Sloveniji imamo nekaj več kot 13.000 družin z otroki, ki so trenutno upravičeni do socialne pomoči in ki znaša 67 odstotkov sredstev potrebnih za preživetje. Ob tem je Janez Cigler Kralj izpostavil, da se s sedanjim sistemom revščina družin veča. “Mi moramo najprej za šibkejše poskrbeti, ampak predvsem z ukrepi socialne politike. Moramo jim zagotoviti vsaj to, da pridejo nad prag revščine,” je še dodal.

Razbremenimo delo, znižajmo davke in vsem omogočimo višje plače

Pogovor v Odmevih je potekal tudi na temo slabe demografske slike Slovenije, predvsem o nizki stopnji rodnosti in staranju prebivalstva. Poleg tega v Sloveniji več tisoč mladih na leto odide v tujino, doma pa se spopadamo s pomanjkanjem delavcev.

“Nova Slovenija izjemno pozorno spremlja te trende in menimo, da kratkoročno lahko največ naredimo s tem, da te mlade zadržimo doma. Če jih le polovico uspemo zadržati doma, smo že veliko naredili, seveda pa jim moramo nekaj ponuditi. Mi ocenjujemo, da to lahko storimo z razbremenitvijo gospodarstva in dela, ki je v Sloveniji zelo močno obdavčeno in oprispevčeno,” je pojasnil Janez Cigler Kralj in dodal:

“Razbremenimo delo, znižajmo davke in omogočimo podjetjem, da bodo tudi tem mladim, ki iščejo delo čez mejo, lahko dali večje plače. Le tako si bodo potem tukaj ustvarili tudi bolj dostojno življenje, si zgradili družino in kariero.”

Ob pripombi predstavnika Levice, da v tujino hodijo le višje izobraženi, pa je Cigler Kralj dejal: “V Novi Sloveniji menimo, da je treba višje plače ponuditi vsem! In ni res, da gredo samo bolj produktivni ali pa višje izobraženi čez mejo. Ne pozabite na vse Korošce, ki gredo na fizično delo čez mejo v bližnje kraje v Avstrijo, ali pa vse Prekmurce in Štajerce.”