Zakon o množičnem vrednotenju nam prinaša neustavnost in mačka v žaklju

DELI:
15.12.2017, NSi

»Tisti, ki so ta zakon danes potrdili, so ponovno padli na izpitu, ker so potrdili neustavni zakon,« je zakon o množičnem vrednotenju v oddaji 24ur zvečer komentiral Jožef Horvat.

Področje zakona ni urejeno celostno

Poslanec NSi je vladi očital predvsem to, da se ta ni odločila področja urejati celostno. »Ni korektno, da je šla ta vlada samo s polovico rešitev logične celote. Logično celoto predstavlja ta zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin in davek na nepremičnine. Ampak tega zadnjega je vlada prepustila neki novi koaliciji, ki se bo morala spopasti še s tem vprašanjem,« je bil kritičen podpredsednik NSi.

Z zakonom smo dobili mačka v žaklju

Zakonu je očital neustavnost, saj 147. člen slovenske ustave govori o tem, da država predpisuje davke z zakonom. »Danes ne vemo kakšno bo to vrednotenje nepremičnin. Zakaj ne? Zato, ker je za višino davka ključna vladna uredba, v kateri bo zapisan model vrednotenja. To pa bo najbrž sprejela šele naslednja vlada. Danes smo pravzaprav dobili na mizo mačka v žaklju. Pomenljivo je, da je samo 36 poslancev potrdilo ta zakon in verjamem, da bo ta zakon v državnem svetu padel,« je bil jasen Jožef Horvat.

Zakon o davku na nepremičnine bo poslabšal socialno sliko v Sloveniji

Ob koncu oddaje je poslanec NSi spregovoril še o zakonu o davku na nepremičnine in o tem, kako slabo bo vplival na socialno sliko. »Zakon bo določil davčno stopnjo in iz tega se dejansko da razbrati, da bo socialna slika še slabša kot je danes. Danes v Sloveniji živi približno 280 do 300 tisoč ljudi pod pragom revščine. Mi smo v zadnjih 15 letih izgubili okrog 16.500 kmetij in ta zakon, ki je bil danes sprejet je generator razkroja slovenskih kmetij. Slovenska družba je specifična družba, saj smo mnogi sami gradili svoje domove in na stara leta bomo s strani države za to dobili visoko kazen ,« je opozoril Jožef Horvat.