Jožef Horvat: Zakaj se slovenskim radiem ob meji ne podeli vseh frekvenc in tako zaščiti slovenski prostor pred italijanskimi postajami?

DELI:
10.07.2019, NSi

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je na ministra za javno upravo naslovil poslansko vprašanje o radijskih frekvencah, ki jih podeljuje Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (AKOS). Zaradi njenega spornega delovanja se slišnost italijanskih postaj v Sloveniji izboljšuje, slovenskih pa poslabšuje.

AKOS je namreč samo letos že dvakrat razveljavila razpis za dodelitev radijskih frekvenc in tako onemogočila podelitev frekvence ob meji z Italijo slovenski radijski postaji. S tem je pustila slovenske frekvence nezasedene, čeprav so vsi slovenski kandidati na razpisu enotno nasprotovali razveljavitvi in se zavzeli, da se frekvence čim prej podeli in zasede, preden to stori italijanski radio.

»AKOS pa je slovenski radijski postaji, ki jo toži italijanska radijska postaja, ob spremembi dovoljenja na Primorskem preklicala še tri dodatne, zakonito pridobljene frekvence ter jih ni hotela nadomestiti z novimi ter s tem posledično zmanjšala slišnost slovenske postaje in tako omogočila še boljšo slišnost italijanskih postaj v Sloveniji. AKOS torej ni branil slovenske radijske postaje, ki jo toži italijanska postaja, ki oddaja v nasprotju z mednarodnimi dogovori, ampak je tej isti slovenski postaji na Primorskem vzel tri frekvence ter s tem zmanjšal slišnost radia, ki oddaja v slovenščini,« je pojasnil vodja poslanske skupine NSi.

Poudaril je tudi, da AKOS uporablja za ugotavljanje območja pokrivanja na Primorskem merilo 74dB (decibelov), ki po mednarodnih prepisih ITU velja za velemesta zaradi česar se območja slišnosti slovenskih radiev na Primorskem dodatno zmanjšuje. Zaradi takega birokratskega pristopa slovenske radijske postaje ne morejo dobiti nadomestnih frekvenc. Upravno sodišče je letos že dvakrat odločilo, da je ravnanje AKOS-a, ko zmanjšuje območja pokrivanja, nezakonito.

Zato je na pristojnega ministra naslovil vprašanja: »Zakaj je bil razpis za oddajno točko Vogel 105,9 MHz po tem, ko je AKOS vedel, da je na njem zmagala določena radijska postaja, razveljavljen? V čigavem interesu dela AKOS in zakaj je odzivnost AKOS-a tako slaba? Zakaj se slovenskim izdajateljem, ki izražajo interes, ne podeli vseh razpoložljivih frekvenc ter s tem zaščiti slovenski prostor pred italijanskimi postajami in se ohranja slovenski jezik na tem področju?«

Celotno poslansko vprašanje si lahko preberete TUKAJ.