Jožef Horvat: Zahtevamo oceno ustavnosti, da bodo čezmejni delavci zares pravično obravnavani

DELI:
12.07.2019, NSi

»Poslanci NSi in SDS smo na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti zakona o dohodnini. Ustavno sodišče je namreč že leta 2013 že ugotovilo, da so čezmejni delavci migranti v bistveno enakih položajih kot drugi zavezanci za plačilo dohodnine. Če so v bistveno enakih položajih, bi jih moral naš pravni red tudi enako obravnavati, sicer gre za kršitev načela enakosti iz 14. člena ustave. Ravno to pa se dogaja,« je povedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Poudaril je, da so delavci v Sloveniji upravičeni do povrnitve stroškov v zvezi z delom v neobdavčenih neto zneskih, medtem ko so čezmejni delavci migranti upravičeni le do znižanja davčne osnove za ocenjene stroške v zvezi z delom.

To se kaže v različnem razpoložljivem dohodku, ki ga imajo eni in drugi. Pri enakem bruto dohodku v višini okrog 18.700 evrov znaša razlika v razpoložljivem dohodku okrog 1.750 evrov. Razpoložljivi dohodek čezmejnega delavca migranta je torej v tem primeru okrog 1.750 evrov manjši, čeprav je ustavno sodišče že povedalo, da sta obe skupini v bistveno enakih položajih in bi morali biti obravnavani enako.

»Učinek obstoječe ureditve je tudi neskladen z načelom socialne države. Delavci migranti z višjimi dohodki so namreč deležni bolj ugodne obravnave pri povračilu stroškov v zvezi z delom. Zmanjšanje davčne osnove pri višjih dohodninskih razredih, povzroči tudi večje znižanje plačila dohodnine in s tem višji razpoložljivi dohodek. Zakonska ureditev torej neposredno in neutemeljeno povečuje socialne razlike v škodo zavezancev z najnižjimi dohodki ter povečuje tveganje za socialno varnost, kar bi lahko predstavljalo kršitev načela socialne države iz 2. člena ustave,« je še povedal Horvat.

Delavci migranti

Jožef Horvat: Zahtevamo oceno ustavnosti, da bodo čezmejni delavci zares pravično obravnavani.Preberite več na: http://nsi.si/jozef-horvat-zahtevamo-oceno-ustavnosti-da-bodo-cezmejni-delavci-zares-pravicno-obravnavani/

Objavil/a NSi dne Petek, 12. julij 2019