Jožef Horvat: Odločitev o Abrahamu modra, a razočaranje zaradi veleposlaništva v Parizu ostaja

DELITE TA
PRISPEVEK
29.07.2015, NSi

big_JHorvatOZEU“Pričakujemo, da bo Hrvaška umirila strasti. Poziv arbitražnega tribunala je povsem normalen. Z zadovoljstvom ugotavljamo, da je vlada modro realizirala sobotni sklep odbora za zunanjo politiko, ki je vladi dal mandat in seveda tudi vso odgovornost, da izbere novega arbitra,” je podpredsednik NSi Jožef Horvat dejal v oddaji 24ur zvečer na Pop TV.

Po besedah Horvata Slovenija postopa po navodilih arbitražnega sodišča, ki je Slovenijo pozvalo, da v roku 15 dni izbere novega arbitra. “Mislim, da je bila odločitev o imenovanju predsednika Meddržavnega sodišča v Haagu Ronnyja Abrahama modra,” pravi Horvat. “Želimo si, da bi arbitražno sodišče dokončno določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, kar bi bil tudi šolski primer, kako na zahodnem Balkanu reševati mnoga odprta meddržavna vprašanja. Z imenovanjem Abrahama se je povrnilo zaupanje v arbitražo,” je še poudaril Horvat.

“Vse opcije so odprte”

Podpredsednik NSi je obenem tudi komentiral škandal, ki zadeva slovensko veleposlanico v Parizu. “Gospod Erjavec se kot zunanji minister velikokrat srečuje s svojimi kolegi zunanjimi ministri. Moral bi poznati, kakšni so evropski standardi, kakšne so evropske vrednote in jih pri svojem delovanju tudi upoštevati. Glede interpelacije zoper ministra pa lahko povem tako kot je dejal sam, in sicer da so vse opcije odprte,” je za 24ur zvečer dejal predsednik OZP in podpredsednik NSi Jožef Horvat.

“Goloboko sem razočaran nad početjem veleposlaništva v Parizu, morda pa še bolj nad neukrepanjem na ministrstvu za zunanje zadeve. Ministrstvo je že februarja razpolagalo s poročilom. To pa pomeni, da v petih mesecih praktično ni ukrepalo. Gre za nemoralno ravnanje z davkoplačevalskim denarjem,” je v oddaji 24ur zvečer še dodal Horvat in poudaril, da je kot predsednik OZP zahteval od ministra Erjavca, da za pristojni odbor DZ v kratkem pripravi podrobno poročilo o celotnem dogajanju v Parizu in predvidenih sankcijah.