JOŽEF HORVAT: VLADI PREDLAGAMO NAJ PODALJŠA VELJAVNOST TURISTIČNIH BONOV IN ZMANJŠA OBREMENITEV PLAČ

DELI:
11.09.2020, NSi

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je na novinarski konferenci izpostavil, da poslanska skupina NSi ne miruje, pripravili smo namreč nekaj zakonodajnih iniciativ, ki jih želimo v NSi v septembru predstaviti koaliciji.

“Verjamemo, da je ključno prisluhniti ljudem in njihovim vsakodnevnim težavam. Prepričani smo, da bodo prav te zakonodajne pobude pri ljudeh dobro sprejete. Kljub krizi ne smemo ogroziti našega razvoja, delovnih mest, plač in razvoja infrastrukture,” je dejal vodja poslanske skupine Jožef Horvat.

Koaliciji bomo tako v NSi predlagali povišanje splošne dohodninske olajšave, za začetek iz 3.500 na 4.000 €. Predlagamo tudi razmislek o uveljavitvi razvojne kapice pri plači 6500 evrov bruto. Poudaril je tudi, da je stališče NSi, da ureditev dolgotrajne oskrbe ne sme znižati plač zaposlenih, ki so že sedaj močno obdavčen. Določen del sredstev za dolgotrajno oskrbo je potrebno najti v drugih virih.

Veljavnost turističnih bonov naj se podaljša

“NSi bo vladi predlagala, da se veljavnost turističnih bonov, ki so naleteli na zelo dober odziv, podaljša še za pol leta. Do 9. septembra je bilo namreč izkoriščenih le za 90 milijonov evrov turističnih bonov,” je dejal vodja poslanske skupine NSi, ki verjame, da bo ta predlog naletel na razumevanje koalicije.

NSi je uspela tudi z iniciativo, da pomagamo gasilcem, ki se vsakodnevno trudijo, da pomagajo ljudem v stiski.

“V predlogu zakona o finančni razbremenitvi občin smo usklajeno z MORS, MJU ter gasilskimi in drugimi organizacijami uredili ugodnejše financiranje zavarovanj gasilcev, gasilskih domov, vozil in opreme, 100 % financiranje države za standardizirana gasilska zavarovanja pripadnikov gasilske organizacije, ter sofinanciranje države za standardizirana gasilska zavarovanja vozil, opreme in objektov, ki jih uporabljajo gasilske organizacije v okviru izvajanja svojih nalog,” je izpostavil Jožef Horvat.

Vlada naj pri novem protikorona paketu ne pozabi na dodatek čistilkam in drugim zaposlenim z minimalno plačo

Poudaril je tudi, da poslanska skupina NSi želi in od vlade pričakuje, da se pri pripravi morebitnega novega paketa ukrepov za zajezitev in obvladovanje COVID-19 ne spregleda dodelitev dodatka tistim zaposlenim, ki imajo zaradi pogostega čiščenja povečan obseg dela v zdravstvenih in socialno varstvenih institucijah ter šolah. “Tukaj gre predvsem za čistilke in druge zaposlene, ki prejemajo komaj minimalno plačo ter so zelo izpostavljeni okužbam,” je dejal vodja poslanske skupine NSi.

NSi predlaga tudi rešitve za spodbujanje financiranja športnih društev preko donacij z uvedbo novih davčnih olajšav. »Prav športniki in športna društva so skozi to epidemijo zelo prizadeti. Zato želimo spodbuditi posameznike in gospodarstvo, da bi pomagali slovenskemu športu. Zavezanec, ki nameni donacijo društvu, ki spada v navedene kategorije, je upravičen do znižanja davčne osnove za dvakratni znesek plačane donacije,« je izpostavil Jožef Horvat.

Minister Gantar je prisluhnil našim pozivom za reševanje čakalnih vrst

Poudaril je tudi, da kljub izjemno zahtevni finančni in gospodarski situaciji v rebalansu 2020 koalicija namenja več denarja za znanost, raziskave in razvoj. “Za znanstveno raziskovalno dejavnost naša koalicija v letošnjem letu namenja 10 milijonov evrov več kot lansko leto. Za podporo tehnološkim razvojnim projektom pa namenja 12 milijonov evrov več kot lansko leto.”

Več kot 80.000 ljudi na poseg danes čaka nedopustno dolgo, rešitev pa v NSi vidimo, da angažiramo vse proste kapacitete v zdravstvu. “Veseli smo, da je minister Gantar prisluhnil našim pozivom, da se za reševanje predlogih čakalnih vrst uporabi vse razpoložljive kapacitete,” je izpostavil Jožef Horvat in dodal, da mora naš skupni cilj biti modernizacija in digitalizacija zdravstva.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat V ŽIVO o aktualnih zadevah.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat V ŽIVO o aktualnih zadevah.

Objavil/a NSi dne Petek, 11. september 2020