Jožef Horvat: Vlada bo še naprej opravljala zgolj tekoče posle

DELI:
12.11.2019, NSi

»Ko se je ta vlada sestavila, smo povedali, da bomo konstruktivna opozicija, kar pomeni, da bomo dobre predloge podpirali. Žal pa teh dobrih predlogov ni. Na mizi bi morali biti reformni ukrepi, pa jih ni. Koncu ljubezni med Šarcem in Levico pa niti ne verjamem, dejstvo pa je, da bo ta vlada še naprej opravljala zgolj tekoče posle,« je v oddaji Studio City povedal Jožef Horvat.

Dodal je, da je pričakoval s strani predsednika vlade malce več želje po sodelovanju, a tega ni zaslediti. »Če bi bil Marjan Šarec moder politik, bi ustanovil neko formalno ali neformalno razvojno partnerstvo in povabil k sodelovanju pri snovanju zakonov tudi konstruktivno opozicijo. Če želi kaj v tej državi narediti, če želi vladati, bi to bilo nujno, če pa bo zgolj vršilec dolžnosti, potem pa mu to zadošča kar ima,« je povedal poslanec NSi.

Izpostavil je tudi začudenje nad tem, da je Marjan Šarec bil prvi, ki je Banko Slovenije napadel zaradi zaostrovanja kreditnih pravil, kar bo pomenil tudi to, da marsikdo ne bo mogel več kupiti stanovanja. »Mogoče si je gospod Šarec ob tej situaciji umil po pilatovsko roke. Zakaj? Zato, ker v koalicijski pogodbi je tudi on podpisal to pogodbo, kjer piše, da bi naj 0,4% BDP na letni ravni vlagali v reševanje stanovanjske problematike, torej s stanovanjsko politiko, ki smo jo itak v zadnjih 30 letih zavozili, zdaj pa greva gledat, koliko je v proračunu denarja, ne 160 milijonov, ampak 6 milijonov,« je povedal vodja poslanske skupine NSi.

Poudaril je, da ko govorimo o kreditni sposobnosti ima vlada nalogo, da naredi nas državljane kreditno bolj sposobni. »Kako, če pa so plače prenizke? Zakaj so nizke? Zato, ker so preveč obremenjene z davki. Tu pa ima dejansko vlada v rokah škarje in platno,« je bil jasen Jožef Horvat.