Jožef Horvat: Vaš signal je zelo jasen in se glasi – slabši ko si, več denarja dobiš

DELI:
27.01.2020, NSi

Na začetku svojega poslanskega vprašanja je Jožef Horvat ministra za zdravje spomnil, da je septembra 2017 državni zbor sprejel interventni zakon, ki je predvideval 136 milijonih evrov za finančno sanacijo bolnišnic oziroma zdravstvenih zavodov. Zdaj se je zapletlo, saj bodo nekatere bolnišnice morale denar vračati.

»Direktor zavoda oziroma bolnice, ki je torej upošteval navodila prejšnje vlade, je sedaj za to lahko sankcioniran z visoko denarno kaznijo celo do 10 tisoč evrov. In to samo zato, ker se je vlada zamenjala. Res unikum, ne le v državi ampak najbrž tudi v Evropski uniji ali celo širše. Tistim bolnicam, ki pa so se držale pravil in navodil, pa bi sedaj naj vzeli denar nazaj. In v zameno ste vlada, kdor koli pač, nimam informacij, tem bolnicam ponudile le kredit, pa še to menda skomunicirali preko medijev,« je izpostavil vodja poslanske skupine NSi.

Dodal je, da to ni niti približno enako kot nepovratna finančna pomoč. »Kakšen je to signal strani vlade? Signal je zelo jasen in se glasi: slabši ko si, več denarja dobiš. Gospod minister, prosim, da meni, predvsem pa slovenski javnosti, pojasnite kako boste rešili to zagato?« je ministra še vprašal Jožef Horvat.