Jožef Horvat v Odmevih: Koalicija naj sprejme dogovor in razveljavi novelo zakona o zakonski zvezi

DELITE TA
PRISPEVEK
23.10.2015, NSi

JH_tiskovna_jan_2014“Ustavno sodišče je dejansko izreklo hud ukor vladni koaliciji in tudi levemu krilu opozicije in na nek način zadalo hudo klofuto vsem tistim, ki so glasovali za sklep, ki ga je zdaj razveljavilo Ustavno sodišče. Mi seveda to podpiramo, to je povsem normalno. Nenazadnje imamo tudi na drugi strani rekordno število podpisov državljank in državljanov, ki želijo, da o tem zakonu, o sporni noveli zakona, odločamo na referendumu,” je v oddaji Odmevi povedal podpredsednik NSi Jožef Horvat. Ustavno sodišče je namreč dopustilo referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki pravice istospolnih parov izenačuje s pravicami heterospolnih parov (ZZZDR-D).

Horvat je ob tem pozval premierja Mira Cerarja, naj glede na situacijo z begunsko dramo, ko ne upravljamo s celotnim teritorijem države, sprejme politika dogovor, da bi razveljavili novelo zakona. “Potem referenduma ne bi bilo. Zakaj bi trošili 4 milijone evrov?” je dejal Horvat.

“Nova Slovenija razmišlja, da bo šla samostojno v kampanjo, če bo seveda do referenduma prišlo, če ne bo nenazadnje našemu predlogu prisluhnil gospod premier. Treba je pa povedati nekaj, o čemer se morda premalo govori. Prvič je problematično to, da je ta zakon, ta novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih bila sprejeta prehitro. In drugo, kar je zapisalo tudi zdaj Ustavno sodišče, ta novela zakona posega v okrog 70 področnih zakonov. Gre za celotni kompleks in ne gre samo za redefinicijo zakonske zveze. Gre za izredno široko področje in tega ne moremo v državi Sloveniji spreminjati takole čez noč,” je v Odmevih na RTV Slovenija še poudaril podpredsednik NSi Jožef Horvat.

Celotno oddajo Odmevi na RTV Slovenija si lahko pogledate TUKAJ.