Jožef Horvat v Odmevih: Politična teža Slovenije v EU je praktično na ničli

DELI:
05.07.2019, NSi

»Padec sistema spitzenkandidatov gotovo ni dober signal za demokratični princip EU, kljub temu pa v NSi ocenjujemo, da je Ursula von der Leyen, ki naj bi vodila EU v prihodnje, v tej situaciji zelo dobra izbira,« je v Odmevih dejal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Kot je pojasnil, gre za izkušeno političarko, članico nemške CDU, ki trenutno vodi nemško obrambno ministrstvo. »Prvič bomo imeli žensko na čelu Evropske komisije. Poznamo jo tudi iz časov našega predsedovanja, ko je vodila v Nemčiji resor družine in sociale. Sam sem se z njo srečal decembra 2016 in upam, da ji bo uspelo. Če ne, si ne predstavljam, kako bo zadeva tekla sploh naprej,« je Horvat komentiral izbor prve kandidatke za vodenje Evropske komisije.

Slovenija zaradi šibke diplomacije nima resnega vpliva na evropsko politiko

Glede vloge Slovenije v povolilnem evropskem dogajanju je Jožef Horvat opozoril na šibko zunanjo politiko. Tako Slovenija po 15 letih članstva v EU praktično nima nikjer vidnejše vloge. Noben od osmih evropskih poslancev ni podpredsednik parlamenta, kljub temu da jih je 14. »To je dejansko rezultat zunanje politike, ki jo je šest let vodil gospod Karl Viktor Erjavec. Zdaj jo eno leto vodi gospod Cerar. In jaz sem na to v državnem zboru večkrat v opozarjal in bil zelo kritičen. Specifična teža Slovenije v institucijah Evropske unije, če izvzamemo parlament, je praktično na ničli in nas res nihče ne posluša ta trenutek,« je dejal poslanec NSi in dodal, da je treba diplomacijo voditi spretno in modro. »Če bo naša država, če bo naša zunanja politika še kar naprej in naprej govorila o tej nesrečni arbitražni razsodbi in nesodelovanju Hrvaške, se nas bodo vsi naveličali. Ker danes se nas vsi izogibajo zaradi te teme,« je bil jasen vodja poslanske skupine NSi.