Jožef Horvat v Odmevih: Če bo Slovenija padla iz šengna, se bo morala ta vlada posloviti

DELITE TA
PRISPEVEK
20.11.2015, NSi

horvattt“Odločitev, da bomo migrante vračali in sprejemali le še Sirijce, Iračane in Afganistance, bi Slovenija morala sprejeti že čisto na začetku migrantskega vala. Nekdanji nemški notrani minister Hans Peter Friedrich, ki smo ga v NSi gostili, je povedal zelo plastično: Če nekdo pride pred vašo hišo in ga je strah za svoje življenje, ker beži pred vojno, ga razumete, sprejmete in mu pomagate. Če pa nekdo pride pred vašo hišo in pravi, da bi rad živel v vaši hiši, ker je ta lepša od njegove, potem ga seveda razumete, a odslovite,” je v oddaji Odmevi dejal podpredsednik NSi in predsednik OZP Jožef Horvat.

Horvat je ob tem še opozoril na nevarnost, da Slovenija izpade iz območja šengna. “Državljani so Evropo najbolj začutili takrat, ko je Slovenija vstopila v šengensko območje in takrat, ko smo dobili skupno evropsko valuto. Zdaj pa se pravil, ki smo si jih v primeru varovanja šengenske meje sami postavili, enostavno ne držimo več. Logično je, da nas boli glava in nas bo bolela glava,” je poudaril Horvat.

Podpredsednik NSi Jožef Horvat pa je v Odmevih namigovanja o oblikovanju “mini šengna”, v katerem ne bi bilo Slovenije, komentiral z naslednjimi besedami: “Evropejci bi pravzaprav pričakovali, da se bodo države članice ob reševanju migrantskega problema, ki je akuten problem, povezale. Ampak očitno te povezave ni. Nasprotno. Ta ideja je pravzaprav neka turbulenca. Zakaj je Slovenija ostala zunaj, Avstrija je pa notri? In zdaj če to povežem še z nocojšnjo izjavo francoskega premierja, predsednika vlade, ki je povedal naslednje, da so francoski teroristi, ki so povzročili ta brutalni pokol v Parizu, neposredno povezani z migrantskim tokom, potem to vse skupaj nekako postane logično. S prvim prvim 2016 Nizozemska prevzema predsedovanje Evropski uniji. Bojim se, da bodo to idejo negovali naprej. Ne vemo, upajmo, da do realizacije te ideje ne pride. Če pa pride, potem pa, in zdaj me ne glejte kot opozicijskega poslanca, ampak kot državljana te države, potem se mora ta vlada posloviti iz Gregorčičeve.”

Celotno oddajo si lahko pogledate TUKAJ.