Jožef Horvat na svetovni konferenci o mednarodnem parlamentarnem sodelovanju

DELITE TA
PRISPEVEK
01.09.2015, NSi

2NYPodpredsednik NSi in predsednik Odbora za zunanje zadeve (OZP) Jožef Horvat se s predsednikom Državnega zbora RS Milanom Brglezom udeležuje 4. svetovne konference predsednikov parlamentov, ki v organizaciji Interparlamentarne unije in Organizacije združenih narodov poteka v New Yorku. V delegaciji Državnega zbora RS je Jožef Horvat tudi kot vodja Nacionalne skupine Interparlamentarne unije v Državnem zboru RS.

Vse dni zasedanja poteka splošna razprava z naslovom »Postaviti demokracijo v službo miru in trajnostnega razvoja, zgraditi svet po meri ljudi«.

Udeležence konference so uvodoma nagovorili predsednik IPU Saber Chowdhury, generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon in predsednik Generalne skupščine Združenih narodov Sam K. Kutesa. Sodelujoče je nagovoril tudi ameriški umetnik, humanist in posebni odposlanec Unesca za mir in spravo Forest Whitaker.

V okviru konference v New Yorku bodo med drugim predstavljena poročila o naraščanju pomena parlamentarne dimenzije mednarodnega sodelovanja, uveljavljanju enakosti spolov pri delu parlamentov, vključevanju parlamentov v oblikovanje in implementacijo novih ciljev trajnostnega razvoja in izzivih, s katerimi se v današnjem času soočajo parlamenti.

Konferenca se bo končala s sprejemom deklaracije, ki bo uradno predstavljena na septembrskem vrhu Združenih narodov o trajnostnem razvoju.