VEČ KOT 56 MILIJONOV ZA ONKOLOGIJO V UKC MARIBOR – ODLIČNA NOVICA ZA SEVEROVZHODNO SLOVENIJO

DELI:
03.03.2022, NSi

Jožef Horvat je odločilno prispeval k širitvi onkologije v UKC Maribor. Vlada RS je danes za investicijo zagotovila 56 milijonov evrov.

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji v Načrt razvojnih programov za obdobje 2022-2025 uvrstila projekt Širitev onkološke dejavnosti. Ocenjena vrednost investicije znaša 56,6 milijona evrov z DDV. Ministrstvo za zdravje bo zagotovilo 56,2 milijona evrov, UKC Maribor pa preostalo vsoto.

Obstoječi objekt Oddelka za onkologijo meri 5.275 m2, v okviru projekta pa se bo rekonstruiralo 1.303 m2 površin in na novo zgradilo 7.356 m2 površin. Število postelj pred prenovo je 10, po prenovi pa jih bo 52. Z investicijo se bo torej pridobilo kar 42 novih postelj. Izboljšalo se bo možnosti in bolnišnične zmogljivosti na področju obvladovanja raka, povečalo delež zdravljenja rakastih obolenj z obsevanjem, povečalo delež nuklearno-medicinskih diagnostičnih preiskav za zgodnje odkrivanje obolenj, povečalo delež hematološko-onkoloških zdravstvenih obravnav, povečalo dostopnost do onkoloških storitev v UKC Maribor, onkološka dejavnost bo odslej na skupni lokaciji itd.

Jožef Horvat, vodja poslanske skupine NSi, ki je odločilno prispeval k uresničitvi tega projekta: »UKC Maribor je druga največja bolnišnica pri nas. Z mnogimi zdravstvenimi dejavnostmi pokriva celotno (severo)vzhodno Slovenijo, torej tudi celotno Prekmurje in Prlekijo. Junija 2021 mi je novi direktor prof. dr. Anton Crnjac predstavil najbolj aktualno problematiko in načrte za naprej. Zgrožen sem bil, ko mi je povedal, da njihov Oddelek za onkologijo premore zgolj 10 postelj. 10 postelj za celotno severovzhodno Slovenijo!«

Horvat dodaja še: »Vesel in hvaležen sem, da smo združili moči in nam je uspel izjemno pomemben korak. Najprej hvala direktorju in ekipi, da so hitro pripravili vse potrebno. In hvala Vladi RS, da je ponovno prisluhnila severovzhodnemu delu Slovenije. Gre za odlično novico za celotno severovzhodno Slovenijo!«