Jožef Horvat: Sklep o priznanju Palestine ni zakonit

DELI:
04.04.2018, NSi

Predsednik parlamentarnega Odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat se je na seji odbora glede priznanja Palestine zavzel za spoštovanje načela zakonitosti.

Poslanec NSi je v začetku razprave obrazložil celoten potek postopka obravnave predloga sklepa o priznanju Palestine. Pri tem je bil kritičen predvsem do pasivne vloge vlade, ki ni pripravila jasnega stališča do tega vprašanja. Zunanji minister Karl Erjavec pa na drugi strani politične interese svoje stranke meša z uradno zunanjo politiko Republike Slovenije.

Jožef Horvat je v prvem delu razprave zelo jasno napovedal: »Striktno in z matematično natančnostjo bom spoštoval vladavino prava, slovensko zakonodajo in mnenje zakonodajno-pravne službe.«

Vodja Zakonodajno-pravne službe je na seji odbora ponovila mnenje službe, da predlagani sklep o priznanju Palestine ni v skladu z Zakonom o zunanjih zadevah, nima zakonske pravne podlage, ki je potrebna za priznanje tuje države, ter je zato nezakonit. Poleg tega, da vlada ni pripravila jasnega stališča do vprašanja priznanja Palestine, je težava tudi v dejstvu, da je v skladu z Zakonom o zunanjih zadevah edini kvalificirani predlagatelj priznanja tuje države prav vlada. Ker sklepa o priznanju ni predlagala vlada, ampak poslanska skupina Levice, ki te pristojnosti nima, je ta brez ustrezne pravne podlage in zato nezakonit.

Edina zakonita razrešitev tega vprašanja je bila ugotovitev, da pravne podlage za odločanje o predlogu sklepa o priznanju ni. To je na predlog predsednika odbora Jožefa Horvata s sklepom potrdil tudi Odbor za zunanjo politiko. Za sklep je glasovalo 10 poslancev, le 6 jih je bilo proti.