Jožef Horvat: Šarec je stroki pljunil v obraz

DELI:
17.01.2020, NSi

»Zakon, ki smo ga vložili v parlamentarni postopek, je napisala stroka, torej Zdravniška zbornica Slovenije. Poslanci Nove Slovenije smo ga preštudirali, vključili naš strokovni odbor in videli, da se te rešitve vklapljajo v naš koncept,« je v oddaji Odmevi dejal vodja poslanske skupine NSI Jožef Horvat in dodal, da zakon prinaša rešitev predolgih čakalnih vrst s tem, da dejansko vključi vse kapacitete, ki so na razpolago.

To pomeni tako zasebnike kot koncesionarje. »Če je zasebnik registriran za neko zdravstveno dejavnost, zakaj ga ne bi vključili, da pomaga bolniku, ki ga ne zanima nič drugega kot to, kdaj se bo začelo njegovo kakovostno zdravljenje in kdo bo za to storitev plačal. V tem primeru bo plačala zdravstvena zavarovalnica, bolj točno Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije,« je razložil poslanec NSi.

Spomnil je, da je kljub višku denarja v slovenskem zdravstvu težav vedno več. Problem torej tiči v sami organizaciji zdravstva. »Lani smo na Odboru za finance odobrili 35 dodatnih milijonov. Za kaj? Za skrajševanje čakalnih vrst. Te pa se niso skrajšale, podaljšale so se. Poglejmo analize koliko diplomantov medicinske fakultete iz Maribora gre direktno v Avstrijo v službo. Najmanj ena četrtina. Zato ker so odnosi slabi, zato ker preprosto jih ne znamo angažirati,« je bil kritičen Jožef Horvat.

Ob koncu je poudaril, da so vsi členi zakona odprti in povabil parlamentarne stranke naj zakon še dopolnijo. Odzval pa se je tudi na izjavo predsednika vlade Marjana Šarca, ki je dejal, da je zakon Nove Slovenije slab in da pomeni privatizacijo. »Pozabil je, da je s tem pljunil v obraz stroki, namesto da bi se potrudil, da bi izboljšal ta zakon. Vseeno računamo, da bo vsaj nekaj trezne in prave razprave, in da ta ne bo ideološka ter da bomo dejansko iz tega nekaj naredili za človeka,« je še dejal vodja poslanske skupine NSi.