JOŽEF HORVAT: S TEM ZAKONOM REŠUJEMO LJUDI IN GOSPODARSTVO

DELI:
02.04.2020, NSi

»V imenu poslanske skupine NSi se zahvaljujem vsem, ki v teh izjemno težkih časih za vse človeštvo v Sloveniji skrbijo, celo pregorevajo za naše zdravje, za naša življenja,« je v začetku razprave na izredni seji državnega zbora dejal Jožef Horvat.

Zahvalil se je tudi posvetovalni skupini domačih strokovnjakov iz akademskega in poslovnega sveta, ki jo je imenovala vlada in jo je vodil dr. Matej Lahovnik.

Zavedamo se, da ni mogoče narediti popolnega zakona, ki bi ustrezal vsem

»Štirinajsta slovenska vlada je praktično v 100 urah od prisege pripravila 5 interventnih ukrepov, ki smo jih sprejeli prejšnji teden. In že takrat napovedali, da bomo pripravili naslednji sveženj ukrepov. In danes napovedujemo, da že pripravljamo novi sveženj ukrepov za pomoč ljudem in gospodarstvu, da bi ohranili delovna mesta, ukrepov za omilitev posledic epidemije COVID-19,« je dejal vodja poslanske skupine NSi.

Dodal je, da bodo tudi morebitne napake iz interventnega zakona v okviru možnega popravljene. »Zavedamo se, da ni mogoče sprejeti za vse poslovne subjekte in državljane idealnega zakona, še posebej ko gre za 3 milijarde in 100 milijonov evrov pomoči. Nihče iz zakona ni izostal namerno. Nihče ni pozabljen. V novi sveženj ukrepov za omilitev posledic epidemije bomo poskušali zajeti tiste skupine, ki so pomoči res potrebne in so nenamerno izpadle iz obstoječe rešitve. Gre za to, da rešujemo ljudi, da rešujemo slovensko gospodarstvo, od katerega vsi živimo. To je ključni namen tega zakona,« je dejal Jožef Horvat.

Poudaril je, da če ukrepov za zajezitev okužb, ki jih predlaga zdravstvena stroka in seveda tudi vlada in državni zbor, ne bom spoštovali, bomo te 3 milijarde in 100 milijonov evrov vrgli skozi okno. »Ne gre za to kdo bo v politični tekmi prvi, gre za to kaj je prvo. Zdravje, zagotovo. In to je ključna človekova pravica vsakega, ključna. Tisti, ki je danes na respiratorju, ima samo eno željo – da ponovno samostojno diha in da dokončno ozdravi,« je dejal Jožef Horvat.